oefEurópska komisia (EK) má k dispozícii prvý súbor opatrení na zabránenie neželaných prevzatí firiem EÚ nevhodnými investormi spoza európskych hraníc, napríklad z Číny. Tieto opatrenia od nej žiadali Nemecko, Francúzsko a Taliansko.


Firmy v spoločenstve by sa nemali dostávať pod neželanú kontrolu, ktoré pôsobia v zbrojárstve, technológiách a infraštruktúre. Ich nepredajnosť by mala byť odôvodnená z ekonomického a bezpečnostného hľadiska.
Generálne riaditeľstvo EÚ pre sektor priemyslu vo svojom návrhu označuje za nepredajné aj letiská, prístavy a železničnú infraštruktúru, ako aj ich subdodávateľské firmy. Pod kontrolou spoločenstva majú zostať aj investície do výroby surovín a strategické projekty, medzi ktoré patrí európsky satelitný program Galileo, či firmy zo sektora jadrovej energetiky.
Opatrenia budú platiť aj v prípade, ak sa o prevzatie bude pokúšať dcéra zahraničného koncernu, ktorá pôsobí v EÚ, alebo ak by sa „indivíduá dostali do vrcholového manažmentu strategického podniku z neeurópskych štátov“. A tí by získali prístup k strategickým údajom.
V navrhovanom dokumente sa viackrát spomína záujem Číňanov o vyspelé firmy EÚ. Vlani nakúpili len v Nemecku výrobné kapacity za viac ako 10 miliárd USD (9,43 miliardy eur).

Zdroj: TASR