brvENERGOCHEMICA TRADING, a. s., realizuje výstavbu biorafinérie na výrobu bioetanolu 2. generácie v priemyselnom areáli CHEMKO, a. s., Slovakia. V rámci Európskej únie ide o unikát z hľadiska použitých technológií a výrobnej kapacity. V rámci grantu BIOSKOH poskytnutého priamo Európskou komisiou je projekt označený ako "Flagship" - vlajková loď. Pôjde o biorafinériu na spracovanie biomasy s kombinovanou vysokoúčinnou výrobou elektriny, tepla, etanolu, etylénu a etylénoxidu. Investíciou vznikne v závode viac ako 100 priamych pracovných miest.


Pre výstavbu biorafinérie bola vybraná lokalita na hranici prešovského a košického kraja, a to pre jej poľnohospodársky charakter, ale aj preto, že práve v tejto oblasti bol v minulosti silne sústredený chemický priemysel, ktorý po dlhé roky vychovával odborníkov, špecialistov. Existuje totiž predpoklad, že tu bude aj dostatok fundovaných pracovníkov, ktorých by v rafinérii zamestnal. Zároveň sa tým podporí tvorba pracovných miest v regióne s vysokou nezamestnanosťou na Slovensku.
Projekt dostal koncom novembra 2016 právoplatné stavebné a bola zrealizovaná príprava územia pre stavbu. V súčasnosti dodávateľ finalizuje realizačnú projektovú dokumentáciu a súčasne prebiehajú výberové konania pre dodávky jednotlivých prevádzkových súborov a zariadení. Výroba a dodávka kľúčových zariadení pre úpravu biomasy (v celkovej hodnote takmer 20 mil. euro) je zazmluvnená a garantovaná poskytovateľom licencie. Dodávky týchto zariadení prebiehajú od septembra 2016 a budú ukončené v marci 2017. Jednotlivé časti projektu sa budú realizovať od júna 2017 a projekt bude uvedený do skúšobnej prevádzky v treťom kvartáli 2018.
Financovanie je zabezpečené zo súkromných a verejných zdrojov a projekt si vyžiada investíciu vo výške viac ako 100 miliónov eur. ENERGOCHEMICA TRADING, a. s., vznikla v roku 2012. Medzi jej hlavné aktivity patrí sprostredkovanie predaja chemickej výroby, sprostredkovanie nákupu surovín, obchodovanie s plynom a elektrinou či zabezpečenie spoločnej dátovej infraštruktúry informačných systémov. Je členom skupiny ENERGOCHEMICA SE. Jadro holdingu tvoria chemické fabriky s dlhoročnou históriou, ktoré kladú hlavný dôraz na kvalitu ponúkaných produktov, ochranu životného prostredia a na bezpečnosť práce. Od júla 2012 je ENERGOCHEMICA SE kótovaná aj na Burze cenných papierov v Prahe. Medzi spoločnosti holdingu patrí okrem spoločnosti ENERGOCHEMICA TRADING, a. s., aj FORTISCHEM, a. s., Chemko, a. s., Slovakia, TP2, s. r. o., Light Stabilizers, s. r. o., a Chemstroj, s. r. o. V spoločnostiach pracuje spolu cca 1800 ľudí.

Zdroj: TASR-OTS