izpZásadnými investíciami zo štyroch projektov, ktoré dnes schválila vláda, sú investičné projekty spoločností Nemak Slovakia a Franke Slovakia. Uviedol to po rokovaní vládneho kabinetu šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga.


"Potom sú to dve investície, ktoré idú do najmenej rozvinutých regiónov, do Lučenca a do Betliara pri Rožňave. Je to v rámci akčného plánu, ktorý vláda robila minulý rok výjazdovými zasadnutiami a rokovaniami v regiónoch. Takýchto projektov budeme asi doručovať viac v rámci rokovaní vlády, pretože sme sa zaviazali k niečomu a snažíme sa posunúť aktivity investorov, motivovať ich, aby investovali aj v najmenej rozvinutých okresoch," povedal šéf rezortu hospodárstva.
Vláda dnes schválila investičnú pomoc pre štyri spoločnosti, a to pre Franke Slovakia, s.r.o., Nemak Slovakia, s.r.o., D&J Design, s.r.o., a pre Fafrák & Fafrák, v.o.s. Suma investičnej pomoci pre tieto štyri firmy predstavuje asi 11,1 milióna eur. Realizáciou svojich investičných zámerov v celkovej sume 88,48 milióna eur by mali firmy v najbližších rokoch vytvoriť 500 nových pracovných miest.
Franke Slovakia, s.r.o., požaduje investičnú pomoc 3,9 milióna eur vo forme daňovej úľavy na vybudovanie nového závodu v Strečne v okrese Žilina. Cieľom zámeru je vybudovanie nového priemyselného podniku zameraného na výrobu farebných (fragranitových a tektonitových) kuchynských drezov, v nadväznosti na existujúcu výrobu v Žiline. "Realizácia investičného zámeru s oprávnenými investičnými nákladmi vo výške 26,96 milióna eur je rozložená na obdobie rokov 2017 až 2018. V priamej súvislosti s investičným zámerom žiadateľ do konca roku 2018 vytvorí 240 nových pracovných miest," spresnilo MH SR.
Nemak Slovakia, s. r. o., žiada pomoc 6,19 milióna eur na rozšírenie výrobných kapacít svojho závodu v lokalite Ladomerská Vieska, v okrese Žiar nad Hronom, vo forme úľavy na dani z príjmu. "Cieľom investičného zámeru je rozšírenie existujúceho podniku priemyselnej výroby zameraného na výrobu hliníkových odliatkov technológiou vysokotlakového odlievania," priblížil rezort hospodárstva. Podľa MH SR sa v priamej súvislosti s investičným zámerom s oprávnenými nákladmi vo výške 59,38 milióna eur do konca roka 2018 vytvorí 210 nových pracovných miest.
Spoločnosť D&J Design, s.r.o., žiada investičnú pomoc 910 319 eur na rozšírenie výroby nábytku a nábytkových komponentov v lokalite Lučenec. Realizácia investičného zámeru vo výške 2 milióny eur je podľa MH SR rozložená na roky 2016 a 2017. "V priamej súvislosti s investičným zámerom sa do konca roku 2020 vytvorí 40 nových pracovných miest," spresnilo ministerstvo hospodárstva.
Verejná obchodná spoločnosť Fafrák & Fafrák žiada investičnú pomoc 76 994 eur na rozšírenie výroby existujúceho podniku priemyselnej výroby zameraného na piliarsku výrobu a vytvorenie nových pracovných miest v lokalite Betliar, v okrese Rožňava. "Investičný zámer s oprávnenými nákladmi vo výške 139 990 eur sa má zrealizovať v tomto roku. V priamej súvislosti s investičným zámerom sa vytvorí 10 nových pracovných miest do konca roka 2017," dodal rezort hospodárstva.

Zdroj: TASR