vvnSpoločnosť Technov, s. r. o., plánuje postaviť v obci Rumanová v okrese Nitra nový priemyselný a výskumný komplex. Pozostávať bude zo štyroch hlavných budov, z ktorých každá bude mať iné funkčné využitie. V komplexe by mala vzniknúť výrobná hala so skladovými priestormi, lakovňa s expedičným skladom, administratívna budova a budova pre výskum a vývoj. Výrobná prevádzka by mala byť ukončená na jeseň tohto roka, postupne budú pribúdať ďalšie objekty. Ukončenie výstavby je plánované v roku 2023 vybudovaním vývojového centra. Investícia do výrobného komplexu by mala dosiahnuť 22 miliónov eur, z toho 12 miliónov eur predstavujú náklady na technológie.


Spoločnosť Technov, s.r.o., pôsobí v obci Rumanová zhruba desať rokov a zamestnáva takmer 130 ľudí. Firma sa zaoberá výrobou komponentov pre vzduchotechniku a klimatizáciu a ich komplexnou dodávkou. Súčasné priestory spoločnosti nie sú dostačujúce a nevyhovujú plánovanému rozšíreniu výroby. Nový výrobný závod vyrastie na ploche 20.000 štvorcových metrov. Parcela je evidovaná ako ostatné plochy, preto nie je potrebný záber poľnohospodárskej pôdy alebo lesných pozemkov. “Cieľom spoločnosti je dlhodobé navýšenie výrobnej produkcie a s tým súvisiaca potreba riešenia zvýšených nárokov na výrobné, skladové a administratívne priestory spoločnosti. Výrobný program v rámci navrhovanej činnosti bude zameraný na finálnu úpravu oceľových dielcov a ich farbenie práškovými farbami v lakovni,“ informovalo vedenie spoločnosti. Podľa projektovej dokumentácie by malo v novom závode pracovať 100 zamestnancov vo výrobnej, skladovej a logistickej časti a 50 zamestnancov v administratíve. Vo výskumnej a vývojovej časti by malo vzniknúť 10 pracovných miest.
Súčasťou komplexu by malo byť moderné, vysokoodborné akreditované skúšobné centrum s rozsiahlym zameraním, čo do budúcnosti umožní testovanie a certifikovanie produktov nielen v oblasti technického zariadenia budov. Tieto certifikáty v súčasnosti získava firma testovaním v rôznych akreditovaných výskumných strediskách.“Proces získania certifikátov je veľmi zdĺhavý vzhľadom na malú početnosť a s tým súvisiacu vyťaženosť stredísk. Tie sa väčšinou nachádzajú mimo územia Slovenskej republiky. V centre by sa malo nachádzať aj detašované pracovisko Slovenskej akadémie vied a vysokých škôl,“ informovalo vedenie spoločnosti.

Zdroj: TASR