dieEurópska únia by mala stimulovať inovácie, investovať do digitálnej infraštruktúry a podporovať startupy. S cieľom zvýšiť jej konkurencieschopnosť k tomu vyzýva Európsky okrúhly stôl priemyselníkov (ERT) vo svojej najnovšej porovnávacej správe. Zároveň vystríha pred protekcionizmom a prudko rastúcimi opatreniami potenciálne obmedzujúcimi obchod.
Fórum v správe konštatuje, že základom európskeho hospodárstva zostáva naďalej priemysel. Na raste hrubého domáceho produktu (HDP) sa podieľa viac ako 30 % a generuje okolo 80 % súkromných nákladov na výskum a vývoj.


„Súčasnosť je výzvou nielen z globálneho hľadiska, ale aj pre Európu. Antiglobalizácia a protekcionizmus sú na vzostupe a obyvatelia sa čoraz viac obávajú, či im Európa zaručí prosperitu a spravodlivú spoluúčasť. Dôkazom je hlasovanie vo Veľkej Británii za odchod z EÚ, ako aj zamietavý výsledok referenda v Taliansku,“ uvádza ERT.
V správe ďalej píše, že inovácie a digitalizácia, kľúčové páky budúceho rastu a konkurencieschopnosti, si naliehavo vyžadujú opätovné prehodnotenie vnútroštátnych a európskych politík, aby sa predišlo zaostávaniu regiónu.
Predseda pracovnej skupiny pre konkurencieschopnosť ERT Kurt Bock poukázal na to, že Európska únia je unikátnym úspechom zbližujúcim európske krajiny a zvyšujúcim všeobecný blahobyt ich občanov.
„Nesmieme na to zabúdať a musíme stavať na výhodách silnej Európy. Úspechy v minulosti však nie sú zárukou budúcich úspechov. Na obzore je nová rastúca konkurencia, očakávania globálneho rastu sa znižujú a väčšina rastu sa odohráva mimo Európy. Aby sa Európa mohla adaptovať na tento vývoj, musí zvýšiť úsilie v oblasti inovácií, digitalizácie a usilovať sa o voľný obchod a prístup na zahraničné trhy,“ zdôraznil Bock.
Európa sa podľa správy nachádza medzi piatimi regiónmi s celosvetovo najlepšou výkonnosťou v oblasti inovácií. Výdavky na výskum a vývoj však stagnujú na úrovni 2 % HDP, čo je výrazne menej ako cieľ 3 % pre EÚ na rok 2020. Ostatné regióny pritom zlepšujú svoje inovačné schopnosti.
ERT tiež upozorňuje na dôležitosť obchodu a neobmedzeného prístupu na globálne trhy s tým, že viac ako 35 % pracovných miest v Európe je závislých od zahraničného dopytu. „Opatrenia obmedzujúce obchod však neustále pribúdajú, od roku 2008 bolo zavedených najmenej 1000 nových opatrení potenciálne obmedzujúcich obchod,“ tvrdí.
Fórum sa domnieva, že v Európe sa nedostatočne investuje do digitálnej infraštruktúry, čo ohrozuje budúce digitálne príležitosti Európy. Dodatočnú záťaž na úniu predstavujú demografické tendencie a vývoj na trhu práce, najmä nezamestnanosť mladých.
ERT preto v správe odporúča posilniť domáci trh, predovšetkým dobudovaním digitálneho jednotného trhu, energetickej únie a únie kapitálových trhov, tiež zabezpečiť prístup na zahraničné trhy a zároveň zachovať rovnaké podmienky. Navrhuje stimulovať inovácie a adaptáciu na nové technológie, investovať do digitálnej infraštruktúry, ako aj umožniť rast startupov podporou podnikania a znížením byrokracie.

Zdroj: TASR