gfnŠpanielska skupina Gestamp, ktorá otvorí v Nitre nový závod na komponenty pre automobilový priemysel, oznámila oficiálne svoju investíciu na dnešnom stretnutí jej šéfa Francisca Riberasa s ministrom hospodárstva SR Petrom Žigom v Bratislave.


Investičné náklady firmy Gestamp do závodu v Nitre, ktorý bude dodávať komponenty pre automobilky, vrátane nitrianskeho závodu Jaguar Land Rover (JLR), dosiahnu 133 miliónov eur. Nový závod firmy Gestamp, ktorému slovenská vláda vlani schválila investičnú pomoc, začne výrobu v roku 2018 na ploche 42 400 m2.
Zo zámeru zverejneného Ministerstvom hospodárstva (MH) SR, ktorý 21. septembra 2016 schválila vláda SR, vyplýva, že Gestamp Nitra, s. r. o., žiadala investičnú pomoc 9 miliónov eur na vybudovanie nového závodu na výrobu oceľových a hliníkových lisovaných dielov pre automobilový priemysel v Lužiankach, v okrese Nitra, vo forme dotácie na obstaranie dlhodobého hmotného majetku. "Realizácia investičného zámeru je rozložená na roky 2016 až 2018. V priamej súvislosti s investičným zámerom sa do konca roku 2021 vytvorí 229 nových pracovných miest," spresnil vlani rezort hospodárstva.
Dnešný rozhovor s predstaviteľmi firmy na pôde MH SR sa podľa Žigu niesol v dvoch rovinách. "My sme hovorili o existujúcej investícii v Nitre, ktorú začína Gestamp realizovať, ako aj o investičnej pomoci ako takej. V tejto fáze sme nehovorili o žiadnej inej pomoci," priblížil.
"Hovorili sme aj o tom, a to najmä v druhej časti rozhovoru, že uvítame možnosti rozšírenia v oblasti R&D (výskumu a vývoja, pozn. TASR). Ponúkol som spoločnosti, aj pánovi prezidentovi spoločnosti možnosti (štátnej) podpory ich inovačného centra v rámci stredného a východného Slovenska," priblížil šéf MH SR.
"Momentálne sme začali s náborom pracovníkov. Zatiaľ len školíme ľudí na Slovensku, ako aj v Španielsku, aby vedeli, ako by mali niektoré funkcie v novom závode fungovať. Základom je, aby závod v Nitre bol spustený v polovici roku 2018," informoval Riberas. V súčasnosti firma v SR podľa neho čaká na úradné povolenia, aby mohla začať s výstavbou závodu.
Podľa Riberasa plánuje Gestamp z nitrianskeho závodu zásobovať výrobkami nielen automobilový závod JLR. "Naším cieľom je spolupracovať aj s ostanými krajinami v rámci V4," poznamenal. Špekulácie o tom, že Gestamp, okrem 229 pracovných miest v nitrianskom závode, vytvorí asi 1000 ďalších nepriamych pracovných miest nepotvrdil. "Nie som v pozícii, aby som teraz povedal, koľko ďalších nepriamych pozícií vznikne," povedal Riberas.
V rámci krajín V4 má skupina Gestamp sedem závodov s 2500 zamestnancami a celkovým obratom 300 miliónov eur (za rok 2015). Nový závod firmy Gestamp v Nitre bude štvrtým "na zelenej lúke" v regióne a desiatym vybudovaným španielskym výrobcom komponentov za posledné štyri roky. Nový závod Gestampu sa pripojí k ďalšiemu závodu vo Veľkom Mederi, v okrese Dunajská Streda, ktorý zamestnáva viac ako 170 pracovníkov. Skupina vyrába v závode v Mederi prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Edscha.
Gestamp Nitra, s. r. o., so sídlom v Bratislave vznikla 14. augusta 2014 pod obchodným menom Kalegra, s. r. o. Predmetom jej činnosti je najmä výroba motorových vozidiel, motorov, dopravných prostriedkov, dielov a príslušenstva pre motorové vozidlá a iné dopravné prostriedky. Jej jediným spoločníkom je španielska firma Gestamp Automoción, S. A., Abadiano.
Gestamp je globálnou firmou v oblasti navrhovania, vývoja výroby kovových komponentov pre veľké automobilky. Spoločnosť vyrába produkty pre karosérie, podvozky a mechanické časti automobilov. Skupina prevádzkuje závody v 20 štátoch, má 95 priemyselných závodov a 6 závodov vo výstavbe, 12 centier výskumu, vývoja a inovácií. Globálne zamestnáva viac ako 33 000 zamestnancov. Jej obrat v roku 2015 dosiahol 7,035 miliardy eur.

Zdroj: TASR