sniSlovensko má z pohľadu počtu, ako aj tvorby nových pracovných miest najlepšie výsledky za posledných päť rokov. Vyzerá to, že sme atraktívna krajina pre investorov so stabilným a vypočítateľným podnikateľským prostredím a legislatívou. Uviedol to pre TASR pri bilancovaní roka 2016 šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD).


"Podľa údajov, ktoré máme, či už u nás na ministerstve alebo v agentúre SARIO (Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu, pozn. TASR), sme pritiahli v roku 2016 na Slovensko 29 (investičných) projektov v hodnote 930 miliónov eur, pričom sa vytvorilo 7500 pracovných miest," priblížil.
Už to podľa neho nie sú len investície, ktoré by znamenali, že Slovensko je len nejaká montážna dielňa. "Sú to aj investície do výskumu a vývoja. Máme ukončené dve konkrétne výskumno-vývojové centrá. Začali sme podporovať aj centrá podnikových služieb (BSC), tu máme ukončené štyri projekty," priblížil.
Všetky tieto investície majú podľa Žigu exportný potenciál, pričom nie sú lokalizované len na západnom, ale aj na strednom a východnom Slovensku. "Je záujmom vlády podporiť najmenej rozvinuté regióny. To je jeden z dôvodov, prečo sme prijali príslušnú legislatívu a absolvovali 12 výjazdových rokovaní vlády v týchto regiónoch," upozornil.
Podčiarkol zároveň, že vláda má dlhodobú ambíciu zlepšovať podnikateľské prostredie v SR. "Chceli by sme vyhodnocovať vplyv prijímanej legislatívy na malé a stredné podniky (MSP). V roku 2016 sa nám podarilo prijať zákon o MSP, ktorý by mal pomôcť pri odbúravaní administratívnych bariér a pri zlepšovaní podnikateľského prostredia v SR ," doplnil.
"V roku 2016 sme zároveň vypracovali Národnú stratégiu inteligentného priemyslu, ktorá by mala byť ďalej rozpracovávaná do akčných plánov, či už v automobilovom priemysle, v robotike, automatizácii alebo v inteligentnej energetike," povedal.
MH SR podľa jeho slov vlani tiež presadilo koncepciu na podporu centier podnikových služieb. "Zároveň sme vytvorili na najvyššej úrovni medzirezortnú pracovnú skupinu pre Doing Business," dodal Žiga.

Zdroj: TASR