sebSlovenská ekonomika v roku 2017 nadviaže na pomerne silné tempo rastu v ostatných dvoch rokoch. Posilní ju nábeh investície Jaguar Land Rover, ale aj oživenie spotreby domácností vďaka vysokej zamestnanosti a rastu miezd. Myslí si to hlavný analytik VÚB Zdenko Štefanides.


Ako uviedol dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi, negatívne ju môže ovplyvniť predovšetkým vývoj externého prostredia vrátane politickej neistoty v Európe. Úrokové prostredie ostane ešte relatívne nízke, no k ďalšiemu poklesu sadzieb pre klientov už nepríde.
Aj v nadchádzajúcom roku by si slovenská ekonomika mala udržať pomerne slušné tempo rastu, okolo 3,5 %. Očakáva sa, že k rastu prispeje tak domáci, ako aj zahraničný dopyt. Slovenské firmy získavajú podiely na zahraničných trhoch a je predpoklad, že tento trend sa udrží aj v budúcom roku.
Vývoj zahraničného dopytu je v súčasnosti pomerne neistý. Zatiaľ nie je možné kvantifikovať, ako našich hlavných obchodných partnerov v eurozóne ovplyvní referendum o vystúpení Veľkej Británie z EÚ a zmeny v administratíve USA po prezidentských voľbách.
V rámci domáceho dopytu by ťahúňom rastu mal byť predovšetkým súkromný sektor. Vzrásť by mali investície podnikov, najmä v automobilovom priemysle a energetike. Kľúčovým je nabehnutie investície Jaguar Land Rover, ktorá má potenciál zvýšiť výkonnosť ekonomiky Slovenska do roku 2020 celkovo o viac ako dve percentá. Svižná výstavba nehnuteľností, bytov a domov bude pokračovať aj vďaka historicky najnižším úrokovým sadzbám a širokej dostupnosti úverov na bývanie. S tým súvisí aj ďalší rast pracovných miest a pokles nezamestnanosti.
Podľa Štefanidesa scenár plnej zamestnanosti má však aj svoju odvrátenú stranu pre rast ekonomiky. Už teraz sa niektoré spoločnosti, najmä v spracovateľskom priemysle a IT, sťažujú na nedostatok kvalifikovaných pracovníkov. Dopyt po profesionáloch už prevyšuje ponuku. Tieto problémy budú čoraz vypuklejšie a zatlačia nahor mzdové náklady a v prípade niektorých spoločností aj reálne obmedzia ich výrobné a investičné plány. Rast miezd bude posilnený aj návratom inflácie do kladných hodnôt.
"Takýto scenár sa už očakával aj v ostatných dvoch rokoch, no nenaplnil sa. Tentoraz sa však už javí reálne. Inflácia sa totiž odrazila od dna spolu s cenami ropy a ďalších komodít," upozornil Štefanides.

Zdroj: TASR