vtvVýrobca a dodávateľ spájkovaných výmenníkov tepla (BPHE) spoločnosť SWEP sa z dôvodu zachovania súladu dlhodobej stratégie rozhodla upraviť svoju činnosť v Európe. Zmena sa dotkne aj závodu v priemyselnom parku v obci Kechnec (okres Košice - okolie).


Súčasná štruktúra SWEP-u v Európe pozostáva z troch prevádzok, slovenskej prevádzky v Kechneci, švajčiarskej prevádzky v Tentlingene a švédskej prevádzky v Landskrone.
Začiatkom novembra manažment spoločnosti informoval zamestnancov v Tentlingene o prehodnocovaní reorganizačných opatrení pre zvýšenie efektivity výroby v Európe. "Jednou z možností bola konsolidácia výroby do Košíc a Landskrony. Samotnému rozhodnutiu predchádzal proces konzultácie s dotknutými zamestnancami," vysvetlila konateľka spoločnosti SWEP Slovakia Katarina Andersson.
"Po zhodnotení procesu konzultácií, spoločnosť SWEP prijala dňa 23. novembra 2016 rozhodnutie, ktorého výsledkom je konsolidácia výroby do Košíc a Landskony a uzatvorenie prevádzky v Tentlingene. Ukončenie transferu výroby sa očakáva v prvom kvartáli roku 2017," povedala Andersson.
Toto rozhodnutie podľa jej slov ovplyvní všetkých 37 zamestnancov v Tentlingene. "Niektorým zo zamestnancov bude ponúknutá práca v rámci SWEP-u alebo iných sesterských spoločnostiach v rámci korporácie Dover. SWEP ponúkne zamestnancom aj sociálny plán, ktorý im pomôže pri prechode do novej práce, a to prostredníctvom predĺženej výpovednej lehoty alebo inou formou outplacementu. Organizačné zmeny povedú k miernemu nárastu počtu zamestnancov v Kechneci, ako aj v materskej spoločnosti v Landskrone," spresnila Andersson.
Prevádzka na Slovensku je už podľa Andersson teraz najväčšou prevádzkou v rámci SWEP-u. "Nárast zamestnancov očakávame najmä v oblasti výroby, približný počet novoprijatých zamestnancov je 15," uviedla.
SWEP je dodávateľom kompaktných spájkovaných doskových výmenníkov tepla (BPHE). BPHE výrobky sa používajú v zariadeniach, kde je potrebné efektívne prenášať teplo. Sú súčasťou klimatizačných, chladiacich, vykurovacích a priemyselných aplikácií. SWEP má zastúpenie vo viac ako 50 krajinách sveta a zamestnáva vlastný vyškolený personál predajcov vo viac ako 20 krajinách sveta. Má prevádzky vo Švédsku, USA, Malajzii, na Slovensku a v Číne.

Zdroj: TASR