resVeľké západné firmy zvyšujú investície v Rusku. Už predtým, ako americké prezidentské voľby zvýšili nádej na "oteplenie" vzťahov medzi Bielym domom a Kremľom, niektoré firmy na Západe stavili obrovské sumy na skoré oživenie ruskej ekonomiky, konštatuje agentúra Bloomberg.
Švédsky nábytkársky gigant Ikea alebo francúzska spoločnosť Leroy Merlin pumpujú miliardy do rozšírenia siete obchodov a Pfizer a Mars zase do závodov v Rusku. Očakávajú totiž, že ruskí spotrebitelia sa začnú preberať zo zimného spánku a po dvoch rokoch recesie budú viac nakupovať.


Ikea v priebehu zhruba piatich rokoch plánuje investovať 1,6 miliardy USD (1,51 miliardy eur) do výstavby nových obchodov v Rusku. A Leroy Merlin v septembri oznámil, že v rovnakom období viac ako zdvojnásobí počet svojich outletov, čo ho bude stáť 2 miliardy eur. Farmaceutická spoločnosť Pfizer už v Rusku stavia novú továreň na výrobu liekov a firma Mars rozširuje závod na výrobu žuvačiek a krmiva pre domácich maznáčikov.
“Toto je vhodná chvíľa na investície," vyhlásil Walter Kadnar, šéf ruskej divízie Ikea, ktorá naposledy otvorila nový obchod v Rusku pred piatimi rokmi. Ale už túto jeseň spustila výrobu v novej továrni na nábytok neďaleko Petrohradu a získala pozemok na výstavbu obchodného centra.
Rast zahraničných investícií v Rusku sa pritom úplne zastavil po tom, ako sa ekonomika krajiny prepadla do recesie. A tiež pre konflikt so Západom za úlohu Moskvy v ukrajinskej kríze.
Mnohé zahraničné firmy zatvorili svoje prevádzky v Rusku. Ale pre väčšinu z tých, ktoré zostali, nastal teraz čas na oživenie investícií, čo im pomôže získať náskok pred rivalmi. Rubeľ je síce stále slabý, čo po prepočítaní na zahraničné meny znižuje tržby firiem z Ruska, ale zároveň vďaka tomu prudko klesli aj ich výrobné náklady. Niektorí experti odhadujú, že sú dokonca nižšie ako v Číne.
No aj napriek aktuálnemu ožívaniu je prílev zahraničných investícií do Ruska stále hlboko pod úrovňou, ktorú dosahoval pred krízou na Ukrajine. Sankcie Európskej únie, USA a ďalších západných štátov proti Moskve (za anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov), nízke ceny ropy a slabý rubeľ nútia mnohé západné firmy dobre si zvážiť investície v krajine. To brzdí ich výraznejší rast.
No prvé lastovičky v podobe investičných plánov spoločností Ikea a Leroy Merlin sú dobrou správou pre ruskú ekonomiku, ktorá potrebuje čerstvý kapitál. Za prvých deväť mesiacov tohto roka klesli kapitálové investície v Rusku o 2,3 %. A vláda v Moskve vo svojej prognóze počíta len s miernym rastom ekonomiky v budúcom roku, o približne 0,8 %. Stredná trieda - cieľová skupina mnohých investorov - sa podľa odhadu ruskej Sberbank za dva roky "scvrkla" o 14 miliónov ľudí.

Zdroj: TASR