sltVýrobca lesných kolesových traktorov na Slovensku, spoločnosť LKT, s. r. o., so sídlom v Trstenej, neustále modernizuje a zavádza nové technológie a inovácie pre lesné hospodárstvo. Predstavil ich na niekoľkých tohtoročných medzinárodných veľtrhoch v Brne, Nemecku, Francúzsku, Poľsku a Maďarsku.


"Dnes už nik nepochybuje o tom, že s prichádzajúcim štvrtým producentom automobilov, Slovensku patrí európske prvenstvo v automobilovom priemysle. Málokto však vie, že Slovensko rovnako patrí aj k európskej špičke vo výrobe lesných traktorov," uviedol riaditeľ spoločnosti Peter Šinála. Súčasné nároky na výrobcu lesných traktorov sú podľa neho mimoriadne vysoké. Musia spĺňať najvyššie nároky na výkon, kvalitu používaných materiálov a komponentov.
Využívanie moderných technológií prinieslo zvýšenie účinnosti traktorov, operačný a servisný komfort, pozitívom je aj znižovanie zaťaženia na lesnú pôdu. "Je dokázateľné, že používaním diaľkového ovládania na navijak a celý pojazd traktora zjednodušuje prepravu dreva z porastu lanom, čím sa minimalizuje pohyb stroja a zároveň šetrí čas a sily operátora. Celková produktivita práce tak môže vzrásť až o 30 %. Plne otočné sedadlo operátora a zdvojené ovládanie traktora zas umožňuje rovnocennú jazdu vpred aj vzad bez otáčania traktora," vymenoval.
Ďalšou inováciou, ktorá môže výrazne zjednodušiť prácu a zároveň ušetriť čas aj peniaze užívateľom traktorov, je podľa Šinálu integrovaný GPS - monitorovací a informačný systém vozidiel. "Tento systém sprostredkúva množstvo užitočných informácií, akými sú pohyb a poloha stroja s možnosťou vytvorenia histórie a rovnako dokáže vyčítať dôležité technické parametre vozidla, generovať automatickú knihu jázd, eviduje a pripomína servisné intervaly, ako výmenu oleja, STK, emisnú kontrolu, výmenu lekárničky a zabezpečuje ďalšiu potrebnú agendu," dodal.
História výroby lesných kolesových traktorov na Slovensku siaha do 70. rokov, kedy v severoslovenskom meste Trstená spustili sériovú výrobu. V priebehu desaťročí tu vyrobili takmer 17 000 kusov rôznych modelov a typov lesných špeciálov, z ktorých veľká časť mierila ku klientom do najrôznejších kútov sveta.

Zdroj: TASR