tpaFrancúzska ropná spoločnosť Total sa rozhodla predať svoju chemickú divíziu Atotech americkému investičnému fondu Carlyle Group za viac než 3 miliardy USD. Predaj je súčasťou plánov francúzskej firmy, ktorej výsledky negatívne ovplyvňujú nízke ceny ropy, postupne sa zbaviť vedľajších aktív. Informovali o tom agentúra Bloomberg a portál RTTNews.


Total oznámil, že svoju divíziu Atotech predá Carlyle Group za 3,2 miliardy USD (2,86 miliardy eur). Divízia sa špecializuje na výrobu chemikálií určených na povrchovú úpravu v stavebnom, automobilovom a elektronickom priemysle. Za minulý rok dosiahol Atotech tržby okolo 1 miliardy eur. Zamestnáva viac než 4000 ľudí, väčšinou v Nemecku a Číne.
Spoločnosť Total oznámila, že predaj divízie Atotech je súčasťou väčšieho programu predaja aktív, ktorý by mal umožniť zníženie dlhu a udržanie vyplácania dividend akcionárom. Program predaja vedľajších aktív je rozložený na tri roky (od roku 2015 do konca roka 2017), pričom za toto obdobie chce Total predať aktíva celkovo za 10 miliárd USD.
V súčasnosti pracuje firma aj na predaji niektorých ložísk v Severnom mori a Afrike, ktoré by chcela odpredať ešte tento rok. Zároveň na budúci rok plánuje nájsť kupca pre divíziu marketingu a služieb v Taliansku.

Zdroj: TASR