cebČeský export by mal tento rok dosiahnuť rekordnú úroveň viac než 4 bilióny Kč. Rastie aj podiel českého exportu smerujúceho do krajín Európskej únie aj eurozóny. Informoval o tom server iHNED.cz.


Poradenská spoločnosť Deloitte odhaduje, že vývoz tento rok vzrastie zhruba o 4 % na rekordných 4,02 bilióna Kč (148,77 miliardy eur) a dovoz sa zvýši o 1 % na 3,52 bilióna Kč. K rastu vývozu podľa hlavného ekonóma Deloitte Davida Marka prispieva zvýšenie zahraničného dopytu a zlepšenie konkurencieschopnosti vďaka poklesu mzdových nákladov v posledných rokoch. Tento faktor a oslabenie nominálneho kurzu koruny centrálnou bankou viedli k tomu, že reálny kurz koruny je momentálne o 14 % slabší než pred štyrmi rokmi.
Podobný názor má aj český Zväz priemyslu a dopravy, podľa ktorého česká ekonomika smeruje k rekordnému exportu. "Ak nedôjde na jeseň k zakolísaniu českej ekonomiky, ktoré by zavinil nejaký externý šok či vnútropolitická nestabilita, určite sa dá predpokladať, že celkový objem exportu dosiahne vyše 4 bilióny Kč," povedal riaditeľ sekcie medzinárodných vzťahov zväzu Lukáš Martin.
Čo sa týka exportných destinácií, tie sa veľmi nezmenili. "Podiel vývozu do EÚ na celkovom vývoze vzrástol z 83 na 84 %, podiel vývozu do eurozóny zo 64 na 66 %. Mierne sa znížil podiel vývozu do Ruska a Číny," uviedol Marek.
V štruktúre tovaru sa ešte viac zvýšil už aj tak vysoký podiel vývozu strojov a dopravných prostriedkov na 56 % a vývozu priemyselného spotrebného tovaru na 13 %.

Zdroj: TASR