vpfV spoločnosti Immergas Europe s. r. o., v mestskej časti Popradu v Matejovciach spustili do prevádzky novú výrobnú linku, ktorá bude slúžiť na výrobu kondenzačných kotlov s dôrazom na environmentálnu udržateľnosť a úsporu energie. Pre TASR to uviedol konateľ spoločnosti Immergas Europe Leonardo Perla.


„Ide o prvý kondenzačný kotol, ktorý bude spoločnosť Immergas vyrábať za talianskymi hranicami. Tento výrobok je založený na technológii, ktorá v maximálnej miere využíva teplo získané zo spalín, pričom dôsledky sa prejavujú v spotrebe, ako aj v prístupe k životnému prostrediu,“ opísal nový výrobok pre TASR Perla. Ten sa bude vyrábať v popradskej pobočke spoločnosti. Podľa jeho slov náklady zahrnuté na novú výrobnú linku dosiahli výšku vyše jeden milión eur.
Zavedenie novej montážnej linky sa už prejavilo aj na stave zamestnancov. „Počas uplynulých mesiacov sme sa intenzívne venovali testovaniu a školeniu pracovníkov. V súčasnosti už na linke pracuje 48 kompletne vyškolených pracovníkov, ktorí sa striedajú na troch zmenách. Sčasti sú medzi nimi noví zamestnanci, ale zároveň aj takí, ktorí boli presunutí z linky na výrobu tradičných kotlov,“ priblížil Perla. Riadenie kvality bolo posilnené o nového kontrolóra.
Vzhľadom na väčšiu diverzifikáciu produktov vyrobených v spoločnosti a priestor potrebný na inštaláciu novej linky, boli predchádzajúce logistické kapacity firmy nedostatočné. „Preto bola potrebná investícia na nákup novej nehnuteľnosti. V uplynulých dňoch sme ukončili práce, ktoré spočívali vo zväčšení priestorov určených na oddych a stravovanie zamestnancov. V tomto smere budú práce ešte pokračovať v podobe rozšírenia a modernizácie šatní,“ uviedol konateľ spoločnosti. V porovnaní s rokom 2008, kedy bola v Poprade zahájená výroba a firma sa rozprestierala zhruba na 6 800 štvorcových metrov (m2), sa jej plocha viac ako zdvojnásobila a v súčasnosti sa spoločnosť pod Tatrami nachádza na 15 300 m2. Rovnako stúpol aj obrat spoločnosti zo 17,9 milióna eur v roku 2008 na 39,9 milióna eur v roku 2015.
Immergas Europe v Poprade zamestnáva 83 zamestnancov. Vzhľadom na sezónnosť produktov sa ich počet v lete zvyšuje na 120 – 130. Spoločnosť vyrába tradičné kotly určené pre trhy krajín mimo Európskej únie (Čína, Blízky východ, severná Afrika, Južná Amerika, Rusko, Ukrajina, Bielorusko či Azerbajdžan) a plynové ohrievače vody, ktoré sú výrobkom určeným pre obmedzený segment trhu a predávajú sa prevažne v Taliansku. Spoločnosť rovnako zabezpečuje výrobu kondenzačných kotlov pre potreby EÚ. Spoločnosť pri svojom vzniku v roku 2008 vyrábala 7 200 kotlov ročne, vlani ich vyrobila 154 000.

Zdroj: TASR