svvFinančné problémy najväčšej českej strojárskej skupiny Vítkovice Jana Světlíka sa stupňujú. Informuje o tom portál iDNES. Dcérska firma Vítkovice Power Engineering (VPE), ktorá čelí insolventnému konaniu, si musela požičať na júlové výplaty.


V Ostrave ide tak po krachujúcom OKD už o druhého veľkého zamestnávateľa, ktorý nie je schopný bez pôžičiek platiť zamestnancov. Banská firma OKD vyplatila časti zamestnancom len zálohu na mzdy. Čaká na úver 700 miliónov Kč (25,91 milióna eur) od štátnej spoločnosti Prisko, ktorý jej sľúbila vláda.
Světlíkovým Vítkoviciam požičala na mzdy Komerční banka (KB). VPE sa na začiatku minulého týždňa ocitla bez hotovosti, keď jej KB stiahla z účtu 168 miliónov Kč. Podľa banky išlo o "reakciu na podstatné porušenie zmluvných podmienok" – pokles hodnoty majetku, ktorý dala do zálohy.
VPE následne hrozilo, že nebude mať z čoho zaplatiť júlové výplaty. Nakoniec sa s bankou dohodla na poskytnutí nového úveru určeného priamo na mzdy.
V bankách rastie nervozita. "KB spolu s HSBC sú veľmi znepokojené s vývojom v spoločnosti Vítkovice Gearworks," napísali bankári vítkovickým šéfom v liste, ktorý má MF DNES k dispozícii. Finančníci žiadajú dodatočné zabezpečenie úveru.
Už koncom predminulého týždňa sa štvorica spolupracujúcich bánk, okrem Komerčnej banky a HSBC aj Česká sporiteľňa a Commerzbank, s Vítkovicami dohodli, že dostanú do zálohy akcie, jednotlivé podniky, ochranné známky a ďalší majetok. To všetko je podmienkou pre uzavretie záväznej tzv. stand still dohody, ktorá dá Vítkoviciam čas na finančnú stabilizáciu. Firmu teraz drží nad vodou dobrá vôľa bánk a prísľub, že im zatiaľ nezablokujú úverové linky.
Vítkovice hľadajú nových strategických partnerov. Vo štvrtok (11.8.) navštívili strojárne zástupcovia čínskej korporácie CEFC, ktorá v Českej republike investuje do priemyselných aktív. Návšteva sa uskutočnila krátko po tom, čo Číňania dokončili prevzatie strojární Žďas v Ždiari nad Sázavou.
Podľa hovorkyne Vítkovíc Evy Kijonkovej ide o kooperačnú spoluprácu, a nie o kapitálové prepojenie.

Zdroj: TASR