vnsZávod na výrobu stavebných nakladačov začala v priemyselnom parku Vígľaš v okrese Detva stavať začiatkom júla slovenská strojárska spoločnosť BcLoad, s. r. o. Z firiem, ktoré majú v parku prenajaté pozemky, pôjde o najväčšieho investora.


"Výroba nakladačov bude narastať postupne, pričom v roku 2020 by sme už chceli produkovať 1 100 nakladačov ročne," uviedol pre TASR šéf spoločnosti Július Mokoš.
Približne 93 až 95 % strojov má byť umiestnených na zahraničných trhoch. Cieľové krajiny budú predovšetkým krajiny EÚ, ale aj krajiny ako Azerbajdžan, Kazachstan, Angola a Spojené arabské emiráty.
Vláda schválila začiatkom roka firme investičnú pomoc 2,25 milióna eur, z toho 500 000 eur vo forme dotácie na dlhodobý hmotný majetok a 1,75 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmu na výrobu, výskum a vývoj šmykom riadených nakladačov. Spoločnosť má pri tom vytvoriť 101 nových pracovných miest.
V priemyselnom parku Vígľaš už majú postavené výrobné haly dve spoločnosti, aktuálne prebieha ich odovzdávanie a kolaudácia. Prijať prvých zamestnancov by mali ešte tento rok.

Zdroj: TASR