mpcNajrýchlejší rast miezd v Českej republike od obdobia krízy vyvoláva vášne v domácom biznise. Najmä vývozcovia tvrdia, že konkurencieschopnosti českého tovaru za hranicami pomaly zvoní umieračik. Na druhej strane ekonómovia a odborári oponujú, že pre stagnujúce výplaty v minulých rokoch zostáva priestor na vyššie mzdy stále obrovský. Informoval o tom server E15.cz.


"Do Česka sme prišli aj pre výhodný pomer medzi produktivitou a cenou práce. V súčasnosti ale mzdy rastú zhruba 5-krát rýchlejšie než inflácia a náklady na pracovnú silu začínajú byť pomerne značné," povedal šéf kolínskej TPCA Javier Varela. V tomto roku automobilka zatiaľ ani po piatich mesiacoch vyjednávania nedospela k dohode s odbormi, čo sa týka rastu miezd.
Priemerná mzda v Česku podľa Českého štatistického úradu vzrástla v 1. štvrťroku medziročne o 4,4 %. Bol to najvýraznejší rast od jesene 2009. Niektoré firmy hlásia aj dvojciferný rast. "Aby sme udržali stavy zamestnancov, museli sme na mzdách pridať v priemere 10 %," uviedol šéf firmy Atas elektromotory Otto Daněk.
Podľa odborníkov ale domáce firmy iba doháňajú minulosť. "Česko má veľký deficit mzdového rastu nahromadený z minulých rokov. Firmy stále ťažia z toho, že produktivita práce rástla najmä od polovice 90. rokov 20. storočia do začiatku finančnej krízy podstatne rýchlejšie než mzdy," tvrdí šéf najväčších českých odborov KOVO Jaroslav Souček.
"Bolo jasné, že pri raste ekonomiky začnú skôr či neskôr rýchlejšie rásť aj mzdy. Ak ich rast v tomto roku prekoná tempo produktivity práce, nebude to pre firmy žiadna tragédia, dlhodobo by, samozrejme, problém bol," pripomína aj hlavný ekonóm Deloitte David Marek. Efekt rastu miezd je údajne do veľkej miery brzdený slabou korunou a Česko sa navyše stále viac presadzuje v oblastiach, kde lacná pracovná sila nie je rozhodujúcou konkurenčnou zbraňou.
"Nedáva zmysel bojovať o investície, ktoré idú len za lacnou pracovnou silou. Česko by malo priťahovať investície s vyššou pridanou hodnotou, v ktorej sa vyššie mzdové náklady rozpustia. Boj za nízke náklady je bojom vopred prehraným," uviedla hlavná ekonómka Raiffeisenbank Helena Horská. Aj tak sú podľa nej české mzdy stále podstatne nižšie než na západ od krajiny.

Zdroj: TASR