fbeFrancúzsko a Británia súperia o piatu priečku v rebríčku najväčších svetových ekonomík. A Francúzsko začína mať náskok po páde britskej libry v reakcii na júnové referendum o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ). Vyplýva to z výpočtov agentúry Reuters, ktoré vychádzali z údajov Medzinárodného menového fondu (MMF).


Hrubý domáci produkt (HDP) Británie dosiahol minulý rok 1,864 bilióna libier, podľa dostupných údajov MMF. No po páde libry sa hodnota britského HDP v eurách znížila, takže hodnota HDP Francúzska je zrazu o niečo vyššia.
Kurz libry cez noc klesol pod úroveň 1,17 EUR/GBP, prvýkrát od roku 2013, čo znamená, že HDP Spojeného kráľovstva za rok 2015 v eurách klesol na 2,172 bilióna eur a je tak nižší ako vlaňajší oficiálny HDP Francúzska, ktorý dosiahol 2,182 bilióna eur.
Výsledok referenda z 23. júna otriasol finančnými trhmi a poškodil libru. Jej kurz sa dnes do 16.40 h SELČ oproti euru znížil na 1,1650 EUR/GBP. Kurz libry je v súčasnosti veľmi nestály, doobeda sa na pár hodín vrátil nad hranicu 1,17 EUR/GBP, ale tesne po poludní znova zamieril nadol.
Británia a Francúzsko majú približne rovnaký počet obyvateľov a roky si vymieňajú piatu a šiestu priečku v rebríčku.
Británia naposledy predbehla Francúzsko a stala sa piatou najväčšou svetovou ekonomikou v roku 2014, šesť rokov od globálnej finančnej krízy, ktorá tiež viedla k oslabeniu libry.

Zdroj: TASR