cerVývoz z Česka dosiahne tento rok v septembri rekord, postupne sa ale jeho rast zastaví. Exportérov totiž ohrozuje nedostatok pracovných síl a musia odmietať zákazky. Povedal to podpredseda českej Asociácie exportérov Otto Daněk. Navyše, rozhodnutie Britov opustiť Európsku úniu môže zbrzdiť ďalší rast vývozu do Veľkej Británie vo chvíli, keď sa českým firmám na tamojšom trhu začínalo výrazne dariť. Informoval o tom server iDNES.cz.


Index exportu, ktorý na základe štatistických údajov a dohodnutých zákaziek predpovedá budúci vývoj, poukazuje v 3. štvrťroku na medziročný rast vývozu o 5 %. V 1. kvartáli dosiahlo tempo rastu exportu medziročne 1,8 %, za 2. štvrťrok sa odhaduje rast na úrovni 3,4 %.
V septembri by mesačná hodnota českého exportu mala prekonať doterajší rekord z marca 2015, keď vývoz dosiahol 304 miliárd Kč (11,21 miliardy eur). Podľa analytičky Raiffeisenbank Heleny Horskej výrobcom pomáha zatiaľ dobrá nálada na európskom trhu, ako aj slabá koruna.
Prieskum medzi manažérmi českých vývozcov však ukázal, že do ďalších mesiacov už pozerajú s väčšími obavami. Prieskum sa pritom uskutočnil na začiatku júna, čo znamená, že žiadny z vývozcov ešte neočakával vystúpenie Británie z EÚ. A to Británia začiatkom tohto roka predbehla Poľsko a pre českých exportérov sa stala tretím najdôležitejším trhom.
Hlavnou obavou v prieskume tak bol nedostatok zamestnancov. "Zákazky zo zahraničia budú, ale obávame sa, že firmy nebudú mať dostatok pracovných síl, aby ich zvládli. "A ak české podniky nebudú stíhať teraz, môže sa stať, že im odberatelia už druhú šancu nedajú, teda ďalšie zákazky v budúcnosti," povedal Daněk. Podľa prepočtov asociácie sú na jedného "zamestnateľného nezamestnaného" dve voľné pracovné miesta.
Firmy preto žiadajú, aby mohli jednoduchšie zamestnať ľudí zo zahraničia. Daněk, ktorý zároveň šéfuje firme ATAS elektromotory, tvrdí, že by mohol získať stovky pracovníkov z Vietnamu či Filipín, tí však stále čakajú na "zelenú kartu".
Vláda údajne podnikateľom nechce pomôcť, pretože sa obáva odborárskych protestov. Zatiaľ spustila program, v ktorom môžu získať povolenie na prácu Ukrajinci. Väčšine podnikov tým ale nepomôže, nakoľko tento program sa týka len vysokokvalifikovaných profesií.

Zdroj: TASR