tpsV oblasti spoločnej obchodnej politiky prioritami počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ bude ukončenie schvaľovacích procesov a príprava na podpis Komplexnej dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Kanadou (CETA), rokovania o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve medzi EÚ a USA (TTIP), ako aj diskusia o udelení štatútu trhovej ekonomiky Číne. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva hospodárstva SR.


V oblasti energetiky bude pre rezort prioritou aktuálna téma projektu Energetickej únie a v rámci nej otázky energetickej bezpečnosti. "Konkrétne to zahŕňa oblasti budovania vnútorného trhu s energiou, zefektívnenia spotreby a tiež fyzických prepojení energetických sietí,“ uvádza Juraj Rybanský z Kancelárie ministra.
Za alfu a omegu rezort považuje prepojenie energetiky a životného prostredia v nadväznosti na klimaticko-energetický balíček 2030, ktorý poskytuje rámec pre napĺňanie cieľov. Európska únia si stanovila zníženie emisií skleníkových plynov o 40 percent, zvýšenie energetickej efektívnosti o 27 percent a zvýšenie podielu obnoviteľných zdrojov na úroveň 27 percent. "Cez transformáciu energetického systému chceme smerovať k nízko-uhlíkovému hospodárstvu,“ informuje.
Pozornosť chce rezort venovať aj implementácii opatrení v rámci stratégie jednotného trhu, najmä opatreniam pre stratégiu Jednotný digitálny trh. "V tejto súvislosti nadviažeme na národnú koncepciu Inteligentného priemyslu. Nemenej dôležitá téma bude zlepšovanie podnikateľského prostredia a posilňovanie priemyselnej konkurencieschopnosti aj prostredníctvom digitalizácie európskeho priemyslu. V oblasti vnútorného trhu to bude napríklad návrh nariadenia o riešení geografickej diskriminácie a dôležitý bude tiež návrh o pase služieb,“ povedal Rybanský.
V oblasti ochrany spotrebiteľa bude prioritou rezortu zvýšenie ochrany spotrebiteľa na digitálnom jednotnom trhu. "Potrebujeme posilniť dôveru spotrebiteľov v cezhraničných nákupoch na vnútornom trhu EÚ, čo môžeme dosiahnuť tým, že posilníme ich práva a zvýšime efektívnosť cezhraničného dohľadu nad dodržiavaním ich práv,“ konštatuje Rybanský.

Zdroj: TASR