chvTržby Českej zbrojovky vzrástli minulý rok o 1 % na rekordných vyše 3,4 miliardy Kč, pričom tento rok počíta firma s ďalším rastom až na 3,85 miliardy Kč. Uviedol to generálny riaditeľ spoločnosti Lubomír Kovařík. Informoval o tom server E15.cz.


Podľa Kovaříka sa pod minuloročné rekordné tržby na úrovni 3,41 miliardy Kč (125,97 milióna eur) podpísal najmä návrat k vojenskej výrobe reprezentovaný novou rodinou zbraní na čele s útočnou puškou CZ 805 BREN. "Podaril sa nám návrat na trh ozbrojených zložiek, darí sa nám aj v USA," uviedol Kovařík. Zároveň odmietol, že by hospodárske výsledky súviseli s migračnou krízou.
Kľúčovým trhom sú pre firmu Spojené štáty. Zatiaľ čo pred piatimi rokmi tam dodala tovar za 200 miliónov Kč, minulý rok to bolo už za 950 miliónov Kč. Ako dodal Kovařík, za úspechom stoja najmä nové výrobky ako pištole P-07/09, samopal Scorpion alebo športové pištole radu Shadow.
Zvýšený záujem o zbrane je spôsobený aj tým, že po rokoch úspor začínajú viac investovať české a slovenské ozbrojené zložky. Na domácom trhu zaznamenala Česká zbrojovka minulý rok rast dopytu o 35 %, na Slovensku dokonca o 50 %. S českým ministerstvom obrany uzatvorila zmluvu za 476 miliónov Kč, so slovenskou políciou za 383 miliónov Kč.

Zdroj: TASR