dvpMinister školstva Peter Plavčan navštívil Podbrezovú, aby sa oboznámil a overil si v praxi, ako funguje systém duálneho vzdelávania na Súkromnej strednej odbornej škole hutníckej Železiarne Podbrezová (ŽP) a Súkromného gymnázia ŽP. TASR o tom informoval hovorca ministerstva Vahram Chuguryan. Zriaďovateľom oboch škôl je najväčší a jediný veľký zamestnávateľ na Horehroní, oceliarska spoločnosť ŽP Podbrezová.


"Stredná odborná škola, gymnázium a výskumný ústav - všetky tieto inštitúcie, ktoré fungujú pri ŽP, sú vzorovým príkladom, ako by mali podniky dnes fungovať. Som absolútne nadšený materiálno-technickým vybavením študentov a úrovňou ich prípravy. Cieľom reformy školstva, ktorú práve štartujeme, je, aby deti a učitelia radi chodili do školy. V Podbrezovej je to už realita. Je to najlepší príklad realizácie duálneho vzdelávania v praxi," reagoval Plavčan.
Spoločnosť ŽP svojim študentom garantuje zamestnanie hneď po úspešnom ukončení štúdia, pokiaľ sa nerozhodnú pokračovať na vysokých školách. Škola im dáva aj iné benefity v podobe školských uniforiem a pracovných odevov, vreckového za prax a pod. Každoročný slávnostný ceremoniál, keď mladých ľudí prijímajú do rodiny železiarov a odovzdávajú im maturitné vysvedčenia, prináša študentom i ďalšie ocenenia a výhody.
"Nie je dôležité, kto je ako bohatý, akých má rodičov a z akého prostredia k nám prišiel, ale to, ako sa učí. Všetkým na naše náklady ušijeme obleky, založíme účty, na ktoré prispievame každý mesiac, a po absolvovaní školy sú všetci slávnostne uvedení do zamestnania. Každému absolventovi garantujeme prácu," potvrdil generálny riaditeľ spoločnosti ŽP Podbrezová Vladimír Soták. "Nemáme nič drahšie ako naše deti a nemôžeme im dať nič lepšie než kvalitné vzdelanie," dodal.
Plavčan sa dohodol so Sotákom, že v najbližšom čase ministerstvo zorganizuje stretnutie s najvýznamnejšími zamestnávateľmi z oblasti priemyslu. Minister tiež prisľúbil, že sa zúčastní na najbližšej slávnosti, tzv. vyraďovaní absolventov a ich prijímaní do železiarskej rodiny.

Zdroj: TASR