bznVyústenie niekoľkoročného martýria okolo skrachovanej spoločnosti Viktoriagruppe, ktorej v Česku viazne nafta za viac než 1 miliardu Kč (36,97 milióna eur), je stále v nedohľadne. Do hry o jej majetok však vstupujú stále nové mená. Stopy vedú k slovenskému miliardárovi Branislavovi Prieložnému. Informoval o tom server iDNES.cz.


Nemecký konkurzný správca má podľa informácií MF Dnes až päť záujemcov o sklady v Nemecku a Česku. A dôležitá zmena sa nedávno odohrala aj vo vnútri firmy. "Väčšina akcií spoločnosti bola prevedená za jedno euro slovenskému investorovi," uviedol dobre informovaný zdroj z okolia firmy.
Za nového investora vo firme podľa niekoľkých zdrojov MF Dnes vystupuje Slovák Ján Tušim, ktorého ostatné valné zhromaždenie zvolilo do dozornej rady. Niekdajší šéf slovenských štátnych hmotných rezerv a neskôr generálny riaditeľ oceliarní Slovakia Steel Mills, kde Českej exportnej banke visí pohľadávka za 4,6 miliardy Kč, je blízkym spolupracovníkom Prieložného, spolumajiteľa oceliarní a niekdajšej skupiny Istrokapitál. Práve Prieložný údajne do hry o sklady razantne vstúpil.
"Pán Malý (spoluzakladateľ firmy) zháňal pre firmu investorov. Nakoniec ho jeho spolupracovník zoznámil s Prieložným, ktorému sa nápad páčil," uviedol zdroj. "Väčšina akcií bola prevedená od matky pána Malého za jedno euro slovenskému investorovi," povedal dobre informovaný zdroj z okolia firmy.
Okrem akcií začal Prieložný skupovať aj niektoré pohľadávky a buduje si pozíciu, aby mohol celý insolvenčný proces vrátane následného predaja kočírovať vlastnými silami. Prieložný a ani nemecký konkurzný správca Mirko Möllen nechceli aktuálne dianie komentovať. Z verejných zdrojov sa tieto skutočnosti ťažko overujú, pretože nemecký insolvenčný register nie je verejný a v obchodnom registri sa aktuálne zmeny zatiaľ neprejavili.
"Vieme, že došlo k zmene vlastníka akcií a obrátili sme sa na konkurzného správcu, aby nám oznámil záujemcov o odkúpenie konkurznej podstaty spoločnosti Viktoriagruppe," povedal hovorca českého Úradu pre zastupovanie štátu vo veciach majetkových (ÚZSVM) Radek Ležatka.
Už skôr vyšlo najavo, že ponuku na sklady v Česku a Nemecku podala napríklad slovenská skupina Slavia Capital, ktorá má tiež historické väzby na ľudí okolo J&T aj Prieložného. Ďalším záujemcom je podľa iDNES.cz aj český obchodník s ropnými produktmi, opavská spoločnosť FAU. Pôvodne sa o firmu zaujímal aj Igor Rattaj, ktorý na Slovensku a v Česku v oblasti pohonných látok investuje. Podľa svojich slov už však medzi záujemcami nefiguruje. Záujem údajne prejavil aj ďalší investor zo Slovenska Pavol Krúpa.
"Predajný proces sa zatiaľ neuzatvoril. Kupec zatiaľ nie je istý. Kto a kedy podáva aké ponuky, to podlieha mlčanlivosti. Podľa nemeckého konkurzného práva je insolvenčné konanie zásadne neverejné," uviedol prostredníctvom mediálneho zástupcu Möllen. Doplnil, že pre neho akcionárske záležitosti nehrajú rolu.

Zdroj: TASR