obrZvládnutie programovania a obsluhy obrábacích strojov s CNC riadiacimi systémami je jednou z kľúčových kompetencií, ktoré môžu získať absolventi stredných škôl so zameraním na strojárstvo. Súťaž v CNC sústružení a frézovaní slúži predovšetkým na zlepšenie úrovne vyučovania obsluhy a programovania CNC strojov na stredných školách. Okrem toho slúži aj ako bezplatný servis určený zamestnávateľom a rodičom žiakov pri zorientovaní sa v úrovni vyučovania CNC technológií dosahovanej na jednotlivých slovenských školách.

Víťazi (zatiaľ) ďalej nepostupujú
Organizátor súťaže, dodávateľ učebných pomôcok pre CNC, elektrotechniku a mechatroniku, firma DIDACTIC Martin s. r. o., pozýva do súťaže každoročne všetky školy, ktoré vyučujú profesie súvisiace s CNC technológiami. Vstup do súťaže je bezplatný. Súťažiaci musia prezentovať svoje vedomosti a zručnosti pri práci v najpoužívanejších riadiacich systémoch CNC strojov podľa vlastného výberu (Sinumerik, Fanuc alebo Heidenhain). Uvedené riadiace
systémy od firmy EMCO, upravené pre vyučovanie, organizátor prihláseným účastníkom bezplatne. zapožičiava na prípravu na kvalifikačné kolo. Do finále súťaže postupujú traja CNC sústružníci a traja CNC frézari, ktorí súťažia na CNC strojoch. Príprava na finále prebiehala v stredisku duálneho vzdelávania vo Volkswagen Bratislava. Stredisko duálneho vzdelávania VW Bratislava poskytlo súťažiacim k dispozícií aj najmodernejšie CNC obrábacie stroje firmy EMCO s vymeniteľnými riadiacimi systémami, na ktorých prebiehalo finále súťaže. Finalisti mohli ma uvedených strojoch trénovať pred samotným finálovým kolom. Zadanie a hodnotenie súťažných prác pripravil Dieter Geisberger, dlhoročný autor zadaní rakúskej národnej súťaže v programovaní CNC strojov, hodnotiteľ a autor zadaní pre majstrovstvá Európy a majstrovstvá sveta v programovaní CNC strojov. D. Geisberger bol rozhodcom a autorom súťažného zadania na Worldskills 2015 v disciplíne CNC sústruženie ktoré sa konalo v Sao Paulo v Brazílii. Účastníci finále mali možnosť sa s ním stretnúť a vypočuť si jeho postrehy z posledného ročníka majstrovstiev sveta v programovaní CNC strojov. Zaujímavé a pútavé rozprávanie bolo podporené rozsiahlou fotodokumentáciou. Žiaľ, žiaci a učitelia slovenských odborných škôl zatiaľ nemôžu ani pomyslieť na úspešné účinkovanie na európskej úrovni súťaže v programovaní CNC strojov, o účasti na majstrovstvách sveta ani nehovoriac.

obr1

Zúčastnila sa polovica
Školy, z ktorých vzišli víťazi, si rozdelia softvérové produkty v hodnote 30 000 eur a súťažiaci si rozdelia finančné ceny v hodnote 1 800 eur. Rešpekt a poďakovanie súťažiacim a zúčastneným učiteľom organizátor podujatia vyjadril mimoriadnou úrovňou servisu. Zároveň esprit súťaže nesie jednoznačný odkaz účastníkom a pozorovateľom – zvládnutím programovania CNC strojov je možné získať dobre zaplatenú prácu.
O obťažnosti súťaže svedčí aj to, že sa do nej aj napriek vyššie uvedeným podmienkam zapojila iba zhruba polovica z 56 pozvaných škôl.

Súťaž poukázala na nedostatky
Na výsledkoch súťaže sa v počte bodov dosiahnutých súťažiacimi jasne odzrkadľuje nízky počet hodín v odborných predmetoch súvisiacich s CNC obrábaním, nedostatočné vybavenie škôl CNC strojmi vhodnými pre vyučovacie účely a malé skúsenosti súťažiacich s prácou na CNC strojoch. Viac podrobností o súťaži je k dispozícii na www.facebook.com/didacticmartin/.
V ďalšom ročníku súťaže chceme rozšíriť servis pre zapojené školy o tréning učiteľov, ktorí pripravujú žiakov na súťaž. Radi by sme pozvali do súťaže aj študentov z duálneho vzdelávania a hostí z Českej republiky, aby si zmerali sily s našimi súťažiacimi. Dúfame, že sa nám podarí zvýšiť záujem zamestnávateľov o toto jedinečné podujatie a umožnia nám navýšiť finančnú dotáciu na ceny pre súťažiacich.

TEXT/FOTO Mária Vavríková