obr1Medzinárodný odborný veľtrh pre obrábanie kovov, AMB Stuttgart, ktorý sa koná od 13. do 17. septembra, už teraz ohlasuje obsadenie všetkých využiteľných kapacít, ktoré ponúka miestne výstavisko. Veľtrh sa tak v tomto roku opäť stane najväčšou výstavníckou udalosťou vo svojom odbore v Európe.


Odborníci na trieskové obrábanie kovov istotne vedia, že v párnom roku, v ktorom si veľtrhy EMO dávajú prestávku na prípravu ďalšieho ročníka, je práve AMB Stuttgart tou najlepšou adresou, kde môžu predstaviť svoje výrobky zákazníkom z celej Európy. „Veľmi nás teší, že pre AMB 2016 sú už všetky dostupné výstavné plochy zaplnené,“ uviedla počas tlačovej konferencie pre rakúskych, českých, slovenských a maďarských novinárov vo Viedni Sabrina Sledzinski z Messe Stuttgart. Ako ďalej uviedla, maximálnu možnú kapacitu výstaviska v metropole spolkového štátu Baden-Württemberg atakujú už niekoľko rokov. Vystavovatelia sa so situáciou vysporadúvajú svojsky – organizátorom avizujú veľký podiel dvojpschodových expozícií. Situácia by sa mala zlepšiť už v nasledujúcej edícii veľtrhu AMB, nakoľko v roku 2018 v Stuttgarte očakávajú otvorenie novej haly Paula Horna (hala 10), ktorá zväčší hrubú výstavnú plochu o ďalších 15 000 m2 na 120 000 m2.
Z dôvodu vysokého záujmu o účasť strojárskych firiem z celej Európy na veľtrhu AMB, a zároveň z dôvodu obmedzenej kapacity výstaviska, je pre firmy čoraz ťažšie vystavovať na podujatí. Pre aktuálny ročník je predbežne potvrdená účasť desiatky českých firiem ako vystavovateľov a ďalšej trojice výrobcov ako spoluvystavovateľov. Slovenské firmy medzi vystavovateľmi aktuálne nefigurujú.

TEXT/FOTO Michal Múdrý