itpV dňoch od 10. do 13. mája 2016 prebehne na výstavisku Messe Wien najväčší rakúsky odborný veľtrh výrobnej techniky v oblasti spracovania kovov, INTERTOOL 2016. Paralelne s ním sa bude konať v dňoch od 10. do 12. mája 2016 v hale A odborný veľtrh priemyselnej automatizácie, SMART AUTOMATION AUSTRIA.


Najvýznamnejšie rakúske veľtrhy priemyselných technológií a inovácií INTERTOOL 2016 a SMART AUTOMATION AUSTRIA 2016 sa konajú vo Viedni len raz za dva roky. Vďaka svojej veľkosti a medzinárodnej účasti ponúkajú optimálnu platformu na prezentáciu technológií, inovácií a investičných príležitostí pre rôzne regióny strednej a východnej Európy. Počas uplynulého ročníka privítal veľtrh 488 vystavovateľov z jedenástich krajín. Veľtrh zároveň navštívilo 20 617 registrovaných odborných návštevníkov. Na ročník 2016 sa doteraz prihlásilo až 495 vystavovateľov, čo svedčí o neustále rastúcom záujme odbornej verejnosti.
Nový ročník veľtrhov Intertool a SMART AUTOMATION prináša viacero vylepšení, medzi ktoré patrí aj bezplatný vstup. Ten môžu návštevníci pracujúci v odvetví získať registrovaním sa na stránkach veľtrhu, čím sa vyhnú dlhému čakaniu pri pokladniach. Bezplatný vstup je tak benefitom aj pre vystavovateľov, ktorí plánujú pozvať svojich zákazníkov.
Na návštevníkov čakajú aj špeciálne aktivity a výstavy. Výstava Prozeskette ponúkne odborným návštevníkom veľtrhu sústredené odborné znalosti v oblasti ucelenej realizácie viacstupňových výrobných procesov. Austrian 3D-printing Forum (10.5.2016) zas poskytne zaujímavý pohľad na rôzne oblasti využitia využitia 3D tlače, od aditívnej výroby, cez generatívny dizajn až po hranice možností 3D tlačiarní. Seminár Advanced Manufacturing (12.5.2016) ponúkne riešenia aktuálnych problémov vo vede a priemysle a predstaví najnovšie poznatky z výskumu a vývoja.
Najväčší rakúsky veľtrh navštevujú predovšetkým rakúski a nemeckí vlastníci firiem, manažment, nákupcovia a riaditelia výroby. Medzi častých návštevníkov patria aj obchodníci a riaditelia malých a stredných podnikov z krajín strednej a východnej Európy. Už pravidelne preto na tomto významnom a prestížnom rakúskom veľtrhu prezentujú slovenské firmy. Rakúsky priemysel je špecifický a kladie vysoké nároky na kvalitu, no v prípade dôsledného spracovania a solídnej prezentácie môžu slovenské podniky získať zaujímavé možnosti a stabilné obchodné kontakty.

TEXT Juraj Vedej FOTO Intertool