spbSlovenský priemysel vstupuje do fázy, keď sa bude rozhodovať o jeho budúcej podobe – a o tom, ako sa uplatní v konkurencii. Najdôležitejší predstavitelia zamestnávateľských zväzov, tvoriacich až tretinu pracovných miest v krajine, predstavili v spolupráci s odborníkmi Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity štúdiu Spracovateľský priemysel SR: Stav a perspektívy rozvoja.


Tá sa stáva podkladom pre iniciatívu Inteligentný priemysel. Jej cieľom je udržať pozíciu slovenských podnikov na priemyselnej mape Európy a v globálnych štruktúrach tak, aby mohli ešte viac, než dosiaľ prispievať k sile a vplyvu v ekonomike a fungovaniu celej spoločnosti.
Štúdia vznikla na objednávku Zväzu automobilového priemyslu SR a Zväzu strojárskeho priemyslu SR a vypracovala ju Katedra hospodárskej politiky Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity. Autori štúdie pod vedením profesora Mikuláša Luptáčika predstavili výsledky štúdie na odbornej konferencii, ktorú zorganizovali oba zväzy spolu s Asociáciou priemyselných zväzov (APZ). „Naše zadanie pre Ekonomickú univerzitu znelo: vypracovať štúdiu, ktorá by komplexne zhodnotila význam priemyslu pre slovenské národné hospodárstvo a poskytla zamestnávateľským zväzom podklady pre rozhodovanie a pre tvorbu priemyselnej politiky Slovenska. A samozrejme, priniesla kvalifikované informácie pre širšiu odbornú verejnosť,“ povedal čestný prezident Zväzu strojárskeho priemyslu SR Milan Cagala.


(Viac v marcovom vydaní časopisu Strojárstvo/Strojírenství)

 

TEXT Ján Minár FOTO archív redakcie