obrNa Fakulte elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave sa v sobotu 23. apríla 2016 zišli milovníci robotiky na 16. ročníku súťaže Istrobot. Návštevníci videli niekoľko desiatok autonómnych robotov, ktoré predviedli svoje schopnosti a súťažili o ceny celkovo v piatich kategóriách.

Stopár

V súťažnej disciplíne Stopár, ktorou sa história súťaže Istrobot začala, sa tento rok zišlo 17 robotov, pričom iba jedenástim z nich sa aspoň raz podarilo prejsť niektorou z troch úrovní náročnosti. Tú najľahšiu prešiel robot Nite 4 Lukáša Parižu za skvelých 5 sekúnd, ďalší robot v poradí Čárobot potreboval viac ako dvojnásobok. V strednej úrovni náročnosti bol najrýchlejší motoko aftermath, ktorého zostrojil Michal Chovanec zo Žiliny. Najnáročnejšiu a najkomplikovanejšiu dráhu na ktorej číhalo najviac nástrah však dokázali prejsť iba tri roboty, pričom s časom 53 sekúnd zvíťazil už druhý rok za sebou robot Cvrček2, ktorého zostrojil Jozef Ondrejovič zo Skleného.

Myš v bludisku
Pozornosť divákov pútala aj druhá najstaršia disciplína, Myš v bludisku. Z celkového počtu 13 prihlásených robotov dokázali na vstup do bludiska postaviť svojho robota len 9 z nich. Z tohto neveľkého počtu postúpili do finále len štyria a tam sa ukázalo, že najrýchlejšie si vie cestičku bludiskom nájsť robot Nite 4 Lukáša Parižu z Trstenej. Použiť tú istú konštrukciu na dve súťažné kategórie a v oboch zvíťaziť je naozaj úctyhodný výkon.

V sklade kečupu
"Divácky najvďačnejšia je zrejme súťažná kategória V sklade kečupu. Je to unikát, ktorý na iných súťažiach vo svete neprebieha, veď sa od nás už inšpirovali aj organizátori podobnej súťaže v Prahe. Súťaž prebieha veľmi dynamicky, proti sebe stoja vždy dva roboty a cieľom je nazbierať čo najviac plechoviek s paradajkovým pretlakom. Hoci sa všetci doma svedomito pripravujú, nikto nedokáže predvídať, ako sa bude na ihrisku správať súperov robot. Aj preto je to súťaž plná zvratov a prekvapení,“ hovorí Richard Balogh zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Najviac tých plechoviek nazbieral ostrieľaný favorit z minulého ročníka, robot Veterobot, ktorého zostrojili žiaci krúžku robotiky na ZŠ Veternicova v Bratislave. Spolu s robotom LNX transbot (Tomáš a Radoslav Kováčovci), ktorý skončil na druhom mieste pôjdu reprezentovať aj na podobnú súťaž s názvom Robotický deň, ktorá sa uskutoční v júni v Prahe.

obr1

Lietajúca výzva

V minulom roku mala premiéru aj kategória s názvom Lietajúca výzva. Keďže je nesmierne náročná a programátor drona by mal vedieť implementovať veľmi komplikované riadiace algoritmy, je v nej ako v jedinej povolené dočasne aj diaľkové ovládanie lietajúceho stroja. Celú trať takto zvládol najrýchlejšie preletieť Juraj Dudáš z Bratislavy so svojim dronom DAL210. Zaznamenali sme však už aj prvý pokus o autonómny, ľudskou rukou neriadený pokus o prelet. Robot quaduav (Martin Florek, J. Bošanský, O. Kamenický, J. Halaj) síce trasu zatiaľ nezvládol, ale za prvý autonómny pokus získali autori cenu poroty.
Istrobot však nie sú len súťaže – návštevníci si mohli pozrieť aj roboty v Národnom centre robotiky na FEI STU. Podľa Ľuboša Chovanca, ktorý po centre návštevníkov sprevádzal, ich najviac zaujímalo kreslenie manipulátorom IRB120 a humanoidný robot Nao, ktorý recitoval Marínu. Tí skôr narodení mali zasa možnosť zaspomínať si nad počiatkami výpočtovej techniky u nás. Malú výstavku zo zbierok Slovenského múzea dizajnu pod názvom od PMD po Didaktik prinieslo Slovenské centrum dizajnu aj so zámerom nájsť nové prírastky do zbierky či ľudí schopných tieto staré počítače znova oživiť. Pre konštruktérov robotov bola motivujúca aj ukážka možností prepojenia Matlabu s hardvérom Lego EV3, Arduino a Raspberry, ktorú prezentovala firma Humusoft. No a mnohých návštevníkov inšpirovali a snáď aj povzbudili k vlastnej tvorivosti aj technologické možnosti laboratória FabLab, ktoré prezentovalo svoje technológie prístupné širokej verejnosti.

Voľná jazda
Zaujímavé projekty sme videli aj v kategórii Voľná jazda. Najmenších divákov najviac oslovila zostava niekoľkých robotov z Lega pod názvom Q-PizzaBot. Autori, Filip a František Barancovi z Bratislavy model zariadenia na automatickú výrobu pizze z rôznych kombinácií surovín. Azda sa o niekoľko rokov takéto zariadenia bude dať kúpiť aj do kuchyne. Odbornú porotu najviac zaujal robot Riley Miroslava Pivovarského z Giraltoviec, ktorý o svojom diele hovorí: ,,Robot je navrhnutý pre autonomné vytváranie mapy priestoru. Systém súčasne obsahuje detekciu chybnej hardvérovej časti, a jej autonómne nahradenie.“
Porota ocenila rozmanitosť súťažiacich robotov. „Zaregistrovali sme, že technologické možnosti konštruktérov rastú – roboty si nesú čoraz väčší výpočtový výkon, a s rastúcou dostupnosťou NC fréz a 3D tlačiarní sa zvyšuje aj kvalita a zložitosť mechanickej konštrukcie robotov, “ povedal predseda poroty, prof. Ing. Peter Hubinský, PhD. z FEI STU.

obr2

Podrobné výsledky kategórií a popis súťažiacich robotov sú k dispozícii na http://www.robotika.sk/contest/2016/Press/TS_Istrobot2016.doc

TEXT/FOTO Andrea Settey Hajdúchová