obr1Rozdiely medzi tavnými pištoľami za rádovo jednotky eur a desiatky eur sú viditeľné hneď na prvý pohľad - odolnosť konštrukcie, kapacita lepiacich tyčiniek, schopnosť fungovať ako so zapojením do siete, tak na akumulátor, vyšší lepiaci výkon... Nižšie vám povieme, kedy je vhodnejšie siahnuť po lacnejšej tavnej pištoli a kedy sa naopak nezaobídete bez kvalitného produktu s vyššou obstarávacou cenou.

 

Tavná pištoľ s obstarávacou cenou cca 10 eur a výkonom 60 W
V prípade, že pištoľ plánujete používať doma na lepenie napr. prasknutých kvetináčov, na škárovanie kachličiek v kúpeľni či práčovni, lepenie menších plastových plôch a pod., nevadí vám počkať si pár minút navyše, než bude pištoľ pripravená. Zároveň nepotrebujete, aby pištoľ bola schopná spracovať veľké množstvo lepiacej hmoty za minútu. Iste si vystačíte s tavnou pištoľou za cenu do 10 eur.

Tavná pištoľ s obstarávacou cenou cca 70 eur a výkonom 500 W
Ak potrebujete tavnú pištoľ, ktorá vám maximálne uľahčí spájanie veľkých plôch, bude sa vám dobre držať v ruke a taviace tyčinky budú nahriate na prevádzkovú teplotu do 5 minút, už sa nezaobídete bez pištole s obstarávacou cenou okolo 50 eur a viac. Tieto produkty majú výhodu, že majú vlastný akumulátor, tj. nemusíte so sebou ťahať predlžovacie káble. Zároveň, u drahších tavných pištolí sa môžete tešiť na viac nástavcov, kedy vám každý z nich príde vhod pri rôznej práci, napr. presné lepenie úzkych plôch na horšie dostupných miestach vs. lepenie veľkých plôch, kde je prioritou maximálny lepiaci výkon. Zároveň, drahšia lepiaca pištoľ pracuje s väčšími tyčinkami, tj. predlžuje sa doba / zväčšuje sa plocha, ktorú ste schopní jednou tyčinkou ošetriť.

tavna pistol manutan
Lepiaca tavná pištoľ, 200 W


Pri jednotlivých lepiacich tyčinkách je tiež rozdiel v ich použiteľnosti. Napríklad, na trhu sú dekoratívne lepiace tyčinky vhodné napr. pre zdobenie pohárov, váz a pod. Na druhú stranu, zaobstarať si môžete aj „priemyselné” lepiace tyčinky, ktoré lepené plochy spoja skutočne pevne.
Všetky vyššie uvedené parametre, tj. spôsob napájania, rozmery tyčiniek, doba náhrevu a výkon, sú bežne súčasťou popisu tovaru v kamenných predajniach i na internete. Pri drahších zariadeniach sa tiež dozviete priemer koncovky pištole, prevádzkovú teplotu lepidla a lepiaci výkon. Ak teda budete mať jasno v tom, čo od tavnej pištole očakávate, nebude vám robiť problém výber „správnej“ pištole. Pri porovnávaní si však dajte pozor na to, že jednotlivé produkty sa od seba môžu líšiť počtom tyčiniek, ktoré sú súčasťou balenia, či počtom nástavcov, ktoré sú taktiež súčasťou balenia.

 

TEXT/FOTO Manutan.sk