imexim tsKompletná ponuka strojov IBARMIA séria T poskytuje najmodernejšie technologické riešenia s vynikajúcou návratnosťou investícií.


Stroje série IBARMIA T predstavujú moderné riešenia pre výrobu stredných a väčších kusov pre tie najnáročnejšie odvetvia, ktoré sa zameriavajú na vysokú produktivitu a presnosť pomocou multifunkčnosti a automatizácie strojov.

* * * * *
IBARMIA je výrobca so 60-ročnými skúsenosťami v oblasti obrábacích strojov so sídlom v Baskicku, na severe Španielska. Od 80. rokov sa špecializuje na obrábacie centrá s pohyblivým stĺpcom. Na prelome storočí IBARMIA pridala univerzálnu hlavu pre vertikálne a horizontálne práce nad otočnými stolmi. Vývoj tohto konceptu viedol k sérii T, ktorú dnes predstavujeme.
* * * * *

Názov stroja vďačí koncepcii s ložami stroja v tvare písmena T. Stĺpec sa pohybuje pozdĺžne (horná časť písmena T), zatiaľ čo rotačný stôl sa pohybuje po vertikálnej línii. Všetky konštrukčné prvky sú navrhnuté podľa metódy konečných prvkov. Kryt otočného stola a frézovacieho vretena sú vyrobené z liatiny. Efektívny výsledok odvádzania špôn zaručuje dopravník umiestnený na oboch stranách lože.

Štvorica modelov
Séria T pokrýva štyri rôzne modely v závislosti od pojazdov osí a točného priemeru v pracovnom priestore – T12, T16, T22 a T30 pre priemery od 1 200 mm do 3 000 mm. K dispozícii sú dve frézovacie hlavy, obe pre kontinuálne 5-osové obrábanie s vysokou dynamikou. B-osová hlava s uhlom natáčania 45° a A-osová hlava, ktorá umožňuje pracovať v negatívnych uhloch. Obidve hlavy pracujú priamym prevodom otáčania motora na hriadeľ. Zabraňuje sa tým vzniku vôle, zaručujúc dynamiku a presnosť, pričom sa minimalizujú náklady na údržbu a opravu v prípade kolízie.
Hlavné vretená, ISO50 a HSK A-100, sú z najnovšej generácie elektrovretien s veľmi zaujímavým rozsahom krútiaceho momentu a rýchlosti. Hodnoty S1 52 kW, 500 Nm a 12 000 ot./min dávajú predstavu o výkone pri hrubovaní a dokončovacích operáciách.
Verzia MULTIPROCESS napĺňa požiadavky stále väčšieho počtu spoločností na opracovanie dielov pri čo najmenšom počte operácií a strojov. Dôraz sa kladie na presnejšiu výrobu a vyššiu produktivitu s rýchlejšou návratnosťou investície. IBARMIA dokáže integrovať operácie ako odvalovanie ozubenia, brúsenie alebo revolučnú techniku aditívnej výroby (Additive Manufacturing) a ponúknuť tak stroj s takmer neobmedzenou kapacitou.

PRIEMYSEL 4.0
Konektivita, monitorovanie a práca online boli dôležitými faktormi pri vývoji série T. IBARMIA ponúka širokú škálu inteligentných funkcií, ktoré prinášajú budúcnosť do súčasnosti. Čierna skrinka „beltzbox“ je systém na monitorovanie výroby, porúch, údržby ako aj inteligentný ovládací panel pripojený do technických kancelárií.

TEXT/FOTO: Monika Vašková