obr1Naša ekonomika sa vyvíja na základe rôznych podnetov a k tým najhlavnejším sa stále zaraďujú ekonomické ukazovatele. HDP, čistý domáci produkt, národný produkt, inflácia, nezamestnanosť a samozrejme aj rast ekonomiky a produkcia. Neznamená to, že čím viac kvalitnej autokozmetiky sa predá, tým sa čísla hýbu smerom hore rýchlejšie. Závisí to najmä od spomínanej produkcie.


To, čo sa celkovo vyrobí počas určitého obdobia v našej krajine sa označuje ako spomínaný hrubý domáci produkt. Na základe jej objemu sa hodnotí aj celková ekonomická situácia.
Ak by sme sa pozreli na to z pohľadu štatistických údajov, ktoré sú v mnohých prípadoch najlepším spôsobom na zhodnotenie a analýzu niektorých dát, v priemysle sa zaznamenal nárast. V porovnaní s rokom 2016 a po očistení od sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia zvýšila o 0,7 %. Nie je to síce rekordná hodnota, ale nárast tam je. V januári to bolo pri medziročnom pohybe o 7,6 %.(statistic.sk)

Priemyselná produkcia
Konkrétnejšie sa jednalo o odvetvia dobývania nerastných surovín, využívanie elektrickej energie, plynu, tepla a odvetvia v spracovateľskom priemysle. Nešlo však len o ne. Pod priemysel spadá niekoľko oblastí, ktoré sa väčšinou starajú o výrobu základných vecí pre ďalšiu výrobu a spotrebu v podobných odsekoch. Teda od rastu produkcie v priemysle sa môže odvíjať aj niekoľko ďalších vecí a taký zanietený predavač bude mať vždy čo robiť.

Výroba kovov a strojárstvo
Z podrobných zistení sa zaznamenal tiež veľmi výrazný nárast vo výrobe základných kovov a kovových výrobkov o 16,5 %, a v prípade výroby strojov a zariadení je to nárast o 18,5 %. Dopomohol k tomu aj rozvoj automobilového priemyslu, ktorý sa u nás veľmi dobre uchytil. Ani ostatné odvetvia však veľmi za týmto konkrétnym výsledkom nezaostávajú. Rast HDP ovplyvňuje aj domácnosti a to, čo si môžeme za získané mzdy a ich výšku zakúpiť. Určite si potom rozmyslíme, či si radšej zadovážime kvalitné topánky s. Oliver, alebo sa zbytočne rozhodneme pre kúpu lacných náhrad, ktoré v podstate nič nevydržia.

TEXT/FOTO seocentrum