obr1Nový inteligentný frézovací CNC stroj DATRON NEO od nemeckej firmy DATRON AG, ktorý mal českú a slovenskú premiéru na Mezinárodnom strojárenskom veľtrhu v Brne, je od januára 2017 v predaji. Nový stroj je určený predovšetkým pre menšie firmy, ktoré potrebujú byť flexibilné pri frézovaní či výrobe prototypových dielov a je pre ne už málo operatívne si frézovanie zadávať.


„Stává sa, že externé firmy bývajú zahltené veľkými zákazkami a tie menšie posúvajú v čase, takže dodacie lehoty sú príliš dlhé. Chceme sa v budúcnosti viac presadiť v oblasti foriem do malých vstrekovacích automatov, tam je náš stroj veľmi vhodný, a tiež pri frézovaní grafitových elektród. Už sme dohodnutí na spolupráci s jednou českou firmou, ktorá nám pomôže navrhnúť riešenie pre odsávanie grafitu,“ hovorí Jiří Malůš, riaditeľ zastúpenia nemeckej spoločnosti DATRON pre Slovensko a Českú republiku, ktorý považuje DATRON NEO za stroj, ktorý revolučným spôsobom zjednodušuje prácu a predovšetkým obsluhu. „Kdo zvládne ovládať smartphone, dokáže ovládať aj DATRON NEO,“ tvrdí Jiří Malůš.
Aktuálna novinka je logickým vyústením prirodzeného vývoja, ktorým si DATRON od svojho založenia prešiel. Firma pôvodne vyvíjala a vyrábala priemyselnú elektroniku a elektrotechniku. Po istej dobe prišla na to, že si potrebuje niečo vyrobiť a vyfrézovať, a tak vyvinula k tomu vhodné stroje, ktoré dokáže ovládať aj nestrojár a nefrézar. Je tu veľmi cítiť práve vplyv elektrotechnikov, ktorí sa snažili zjednodušiť používateľské rozhranie tak, aby bylo pochopiteľné a aby mohol začať frézovať aj človek, ktorý konštruuje a navrhuje elektronické komponenty. „NEO je výnimočný práve v tom, že túto filozofiu dostáva na novú úroveň, kedy je ovládanie stroja skoro tak jednoduché ako pri domácom spotrebiči – človek ho vybalí z krabice, kábel zastrčí do zásuvky a frézuje. NEO je stroj s jednoduchou obsluhou a premysleným príslušenstvom, ktorý sa veľmi vydaril,“ hovorí Jiří Malůš.

obr2

O DATRON TECHNOLOGY
Firma DATRON TECHNOLOGY pôsobí v Detve na Slovensku od roku 1995. Postupne rozširovala svoju pôsobnosť do Českej republiky, čo vyústilo v roku 2014 v vznik spoločnosti DATRON Technology CZ so sídlom v Brne. Základ jeho portfólia tvoria vysokorýchlostné obrábacie CNC stroje, ďalej CNC nanášacie systémy, dentálne CNC stroje, CNC frézovacie nástroje a meracia technika.

Viac informácií: http://www.datron.sk/cnc-stroje/cnc-frezovanie/neo/

Kontakt: Jiří Malůš, tel. (+421) 906 616 449, e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

TEXT/FOTO Jiří Malůš