obrSpoločnosť B&R predstavuje hypervízor pre svoje automatizačné systémy. Tento softvér umožňuje operačnému systému Windows alebo Linux bežať súbežne s vlastným B&R operačným systémom reálneho času. Oba operačné systémy pracujú nezávisle a navzájom sa neovplyvňujú. To umožňuje kombinovanie riadenia v reálnom čase a HMI systémov, CAD/CAM, MES, ERP ... na jednom zariadení.


B&R Hypervisor umožňuje jednoznačne rozdeliť harvérové zdroje systému,s jedným alebo viacerými logickými procesormi, pamäťovými oblasťami a periférnymi zariadeniami pevným priradením ku konkrétnemu operačnému systému. Dokonca aj jednotlivé USB porty môžu byť týmto spôsobom explicitne pridelené. Za behu sú operačné systémy logicky oddelené, aby sa zabránilo ich negatívnemu ovlpyvňovaniu. Napríklad ak by sa vyskytol problém stability v operačnom systéme Windows, operačný systém reálneho času Automation Runtime bude pokračovať bez prerušenia.

Vituálna sieť
Hypervízor poskytuje virtuálne sieťové pripojenie, ktoré umožňuje aplikáciám vymienať si dáta medzi operačnými systémami. Rovnako ako s obvyklým Ethernet rozhraním, používajú sa štandardné sieťové protokoly. Miesto kábla je však vyhradená oblasť pamäti, ktorá je prístupná obom operačným systémom.

Maximálna flexibilita
Užívateľ konfiguruje hypervízor a priraďuje hardvérové zdroje vo vývojovom prostredí B&R Automation Studio. Konfigurácie sú definované samostatne pre každý systém, čo dáva zákazníkovi maximálnu flexibilitu v tom, ako sú zdroje rozdelené. Používané operačné systémy sú štandardné, nie sú potrebné žiadne špeciálne verzie alebo distribúcie. Kým predchádzajúce riešenia paralelizácie boli navrhnuté pre konkrétnu verziu systému Windows, B&R Hypervisor je úplne nezávislý od použitých operačných systémov. Aktualizácie sú rovnako jednoduché ako tradičné riešenie pomocou jedného operačného systému.

Výhody:
- Linux alebo Windows môžu bežať paralelne s Automation Runtime
- všetky zdroje môžu byť explicitne priradené
- všetky funkcie operačného systému sú k dispozícii
- funkcionalita reálneho času nie je narušená
- bezproblémové aktualizácie operačného systému

TEXT/FOTO B&R