obrMartinrea Slovakia Fluid Systems, s. r. o., oslovila spoločnosť Blumenbecker Slovakia, s. r. o., so zadaním riešenia technického problému zvárania tenkostenných rúrok palivovej sústavy automobilov. Martinrea Slovakia Fluid Systems je dcérska spoločnosť kanadského koncernu. Firma na Slovensku neustále rastie, rozširuje svoje výrobné kapacity a sortiment výrobkov.


Po zistení potrebných vstupných informácií sa vykonali skúšky zvárateľnosti materiálov a navrhla sa optimálna technológia zvárania. Skúšky sme vykonali v našom laserovom zváracom laboratóriu, ktoré sa nachádza v areáli Výskumného ústavu zváračského. Použila sa pri nich automatizačná technika a zváracia technológia čo najviac sa približujúca konečnému návrhu výrobného zariadenia. Jej súčasťou bol laserový zdroj od firmy Rofin s výkonom 4,5 kW, robot KUKA KR150 a zváracia hlava s adaptivitou od firmy Scansonic.
Technológia laserového zvárania bola zvolená primárne pre vysokú kvalitu zvaru pri danej hrúbke materiálu a nízke tepelné ovplyvnenie zváraných komponentov, sekundárne pre skrátenie času zvárania.

obr3DVOJICA LASEROVÝCH BUNIEK
V úzkej spolupráci so zákazníkom sa určila úroveň automatizácie pracoviska z hľadiska kvality, kapacity a sortimentu výroby a v neposlednom rade ekonomickej efektivity zariadenia. Nakoniec bolo vybrané technické riešenie skladajúce sa z dvoch laserových ochranných buniek s tromi pracovnými priestormi na zváranie. Laserový zdroj je od firmy Trumpf s tromi výstupmi laserového lúča.

PRVÁ LASEROVÁ BUNKA
Laserová zváracia bunka č. 1 sa skladá z dvoch pracovísk. Ako nosič technológie laserového zvárania je použitý robot KUKA s adaptívnou laserovou zváracou hlavou firmy Scansonic. Na prvom pracovisku sa zvárajú rotačné laserové zvary, na druhom pracovisku sa zvárajú rôzne typy zvarov vo výmenných prípravkoch.
Technologicky môže zariadenie pracovať v troch režimoch:
1. adaptívne laserové zváranie bez prídavného materiálu,
2. adaptívne laserové zváranie s prídavným materiálom,
3. bezdotykové laserové zváranie po naprogramovaných dráhach.

DRUHÁ LASEROVÁ BUNKA
Laserová zváracia bunka č. 2 je určená pre rotačné laserové zváranie s pevnou geometriou zvárania bez prídavného materiálu. Na zváranie je použitá laserová zváracia hlava firmy Trumpf.
Zariadenia sú v danej konfigurácii vhodné na zváranie tenkých kovových materiálov s automatickým vyhľadaním presného miesta zvaru. Ponúkajú široké možnosti zvárania kútových zvarov, zvárania na tupo a preplátovaných spojov. Pri použití laserového zdroja s väčším výkonom možno, samozrejme, zvárať aj komponenty z rádovo hrubšieho materiálu.

obr1

ŠIRŠIE MOŽNOSTI VÝROBY
V dodaných zariadeniach je integrované zváranie desiatich druhov výrobkov pre troch rôznych výrobcov automobilov. Výsledkom dodávky technologického zariadenia je výrazné zlepšenie kvality zvarov, rýchlosti zvárania a zároveň možnosť zvárania viacerých typov palivových potrubí v jednom zariadení.

logo Blumenbecker Slovakia, s. r. o.
Staviteľská 1, 831 04 Bratislava
tel.: +421 232 663 150
fax: +421 232 663 151
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
www.blumenbecker.com

 

TEXT/FOTO PETER GRŇO