obr2Nie každý podnikateľ, ktorý podniká na Slovensku, alebo vo svete, potrebuje pre fungovanie svojho podniku skladové priestory. Vyše polovica podnikateľov, ktorí skladové priestory nevyhnutne potrebujú, vyžadujú, aby skladové priestory boli veľké, aby boli v prístupnej lokalite a aby neboli príliš drahé. Nájsť takéto skladové priestory nie je problém. V posledných rokoch rastie počet prenajímaných skladových priestorov, čo je pre mnohých podnikateľov výhodné, pretože ak chcú exportovať do zahraničia, potrebujú okrem kamiónovej prepravy dostatočne veľký a hlavne cenovo prístupný skladový priestor, v ktorom budú uskladňovať tovar, ktorý sa prostredníctvom odberateľov dostane ku konečným spotrebiteľom.


Aby ale práca v sklade bola efektívna, budete sa jej ako majiteľ spoločnosti musieť venovať podstatne viac ako doteraz. Treba si uvedomiť, že práve vďaka efektívnemu skladovaniu bude obchod prebiehať podstatne rýchlejšie, zamestnanci vďaka dobrému finančnému ohodnoteniu budú dostatočne motivovaní a vy budete mať automaticky väčší zisk. Čo si teda všímať pri kontrole skladových priestorov? Čo by ste mali jednoznačne zlepšiť, aby skladovanie bolo efektívnejšie ako v predchádzajúcom období?

Skladové regály – Sú rozmiestnené správne?
Efektivitu práce ovplyvňuje nielen výkon zamestnancov, ale aj rozmiestnenie skladových regálov, v ktorých uskladňujete výrobky. Aby ste proces vydávania tovaru ešte viac zefektívnili, budete sa musieť pohrať s rozmiestnením skladových regálov, poprípade si budete musieť dať navrhnúť regálový systém, ktorý vám pomôže uskladniť všetko, čo potrebujete a zároveň nebude komplikovať prístup zamestnancov k samotným výrobkom. Dávajte si však pozor, aby ste regálový systém príliš nepreťažili. Na zistenie váhy nadrozmerného nákladu, ktorý budete uskladňovať, potrebujete funkčnú plošinovú váhu, poprípade viac plošinových váh (záleží od veľkosti skladu).
Keď budete tovar prevážať z jednej haly do druhej, pravdepodobne budete potrebovať aj kvalitné vysokozdvižné vozíky. Majte k dispozícii aj nákladné autá, ktoré sa vám určite zídu v prípade, že vaši odberatelia nebudú mať zabezpečenú dopravu. Skontrolujte si ale, či majú repasované strmene a či je nádrž plná. Komplikácie si nemôžete dovoliť, ak chcete, aby obchod prebehol bez zbytočného zdržovania.

Investujte do väčšieho počtu zamestnancov
Väčšina majiteľov sa snaží najviac ušetriť práve na zamestnancoch. Je to smutné, ale bohužiaľ nehodlajú na tom nič meniť. Ak ale chcete zefektívniť prácu v skladových priestoroch, budete musieť navýšiť počet zamestnancov. Uvidíte, že už hneď po krátkej dobe sa výsledky dostavia a budú určite viac než dostačujúce. Tým, že budete neustále zamestnávať málo zamestnancov, motivácia zamestnancov pracovať u vás bude neustále klesať. Hrozí vám, že kvôli nedostatočným pracovným podmienkam budú chcieť stáli zamestnanci opustiť pracovisko a s najväčšou pravdepodobnosťou sa zamestnajú u vašej konkurencie. Nezabúdajte, že spokojní zamestnanci vám pomôžu zefektívniť vaše podnikanie a tým vám navýšia zisk. Existujte na to jednoduchý vzorec:

Spokojný zamestnanec + efektívne skladovanie = väčší zisk

TEXT/FOTO -seocentrum-