obr1Automobil mnohým majiteľom uľahčuje cestovanie nielen za prácou, ale aj do nemocnice, na dovolenku a na rôzne iné miesta. Keby sme sa mali neustále spoliehať na prímestskú dopravu a na vlakovú dopravu, pravdepodobne by sme pravidelne meškávali. Niekedy ale investícia do automobilu ukrojí výraznú čiastku z rodinného rozpočtu. Nie nadarmo sa hovorí, že investícia do automobilu patrí medzi tie najväčšie, ktorá nás v živote čakajú. Bohužiaľ dopyt po aute je častokrát silnejší a mnohých ľudí stavia do neľahkej situácie – investovať do automobilu, alebo ešte počkať?


Ak dokážete ešte nejaký čas vydržať bez automobilu, počkajte. Je lepšie radšej si pošetriť a kúpiť si auto v lepšej výbave. Väčšina ľudí však siaha po lacnejšej variante – kupujú ojazdené autá.

Ojazdené vs. nové auto
Myšlienka kúpiť si ojazdené auto máta v poslednej dobe čoraz viac nielen mladých ľudí, ale aj dospelých, ktorí dlhodobo zarábajú, ale zárobky nedosahujú také výšky, ktoré by im umožnili kúpiť si nový automobil. Je ale kúpa ojazdeného auta natoľko výhodná? Aj áno, aj nie. Kúpa ojazdeného auta prináša viac rizík, ako by ste si možno vedeli predstaviť. Čoraz častejšie budete počúvať o tom, že po kúpe ojazdeného auta sa objavujú problémy, s ktorými by sa predtým nerátalo. Stočené kilometre, vymenený elektromotor; poškodenia interiéru zamaskované, aby na to kupujúci neprišiel – aj s týmito problémami sa pravdepodobne stretnete, keď budete kupovať ojazdené auto od neovereného predajcu. Zvážte preto, či sa vám oplatí investovať do ojazdeného auta.

Pre začiatočníkov je ojazdené auto užitočné
Na začiatok, keď sa ešte len učíte jazdiť a nemáte dostatok financií, aby ste si mohli kúpiť vysnívané auto, bude ojazdený automobil veľmi užitočný. Za pár stoviek eur si dnes kúpite ojazdené niekoľkoročné auto. Nečakajte však, že bude v 100 % stave. Dávajte si pozor, aby nemalo zničené brzdy a kotúče. Kotúče sa dajú nahradiť. Na trhu sa dajú kúpiť pomerne lacné a pritom naozaj kvalitné kotúče Ate. Prerátajte si však, či sa vám oplatí investovať do starého auta, aby ste potom investovanie do nových dielov neoľutovali.

A nové auto?
Ak si však dokážete kúpiť úplne nový automobil, kúpte si ho. Je nový, bez akýchkoľvek chýb. Rýchlospojky sú ešte neopotrebované, volant neošúchaný, brzdový a plynový pedál je ešte nevyšliapaný. Môže sa stať, že natrafíte na kvalitné ojazdené auto. S najväčšou pravdepodobnosťou vám odíde skôr, ako budete počítať. Preto si radšej priplaťte za nové auto. V konečnom dôsledku na ňom vôbec neprerobíte. Vydrží vám dlhšie. Nemusíte hneď po kúpe riešiť servis, lebo sa vám nejaká súčiastka pokazila.

Aké auto si teda kupovať? Nevyberajte si auto len podľa konkrétnej značky a konkrétny typ. Pri výbere auta zohľadňujte aj to, ako často ho budete používať, výkon a spotrebu. Niekomu stačí obyčajné malé autíčko a niekto chce mať výkonné a veľké SUV. Na aute jednoznačne nešetrite, pretože čím si kúpite bezpečnejšie auto, tým máte istotu, že vám dlhšie vydrží a hlavne – nič sa vám a posádke auta nestane. Zdravie je najdôležitejšie. Myslite teda na svoju bezpečnosť a vyrazte na cesty len v bezpečnom aute.

TEXT/FOTO -seocentrum-