obr2Ak má vaše auto v techničáku už nejaký ten krížik, neprejaví sa to vráskami ako u ľudí, ale zvýšením nákladov. Tu potrebuje nové plechové disky, tam musíte priplatiť za poistku, spotreba tiež pomaly rastie, a keď si to spočítate, prídete na to, že platíte o pár desiatok eur mesačne viac ako na začiatku bez toho, aby ste jazdili viac. Ak sa s vozidlom nechcete rozlúčiť, tu je niekoľko tipov, vďaka ktorým môžete náklady stlačiť dole, na prijateľnú úroveň.

Kontrolujte tlak v pneumatikách
Ako často kontrolujete tlak v pneumatikách? Väčšina vodičov zastaví pri autokompresore až vtedy, keď ich jedno koleso ťahá na stranu. To však nestačí, pretože tlak v pneumatikách na aute ovplyvňuje vašu spotrebu. Stačí aj o 10percent nižší tlak, ako odporúča výrobca, a na sto kilometroch môže vaše vozidlo spotrebovať až o 0,5 litra paliva viac. Ale opatrne, aby ste to neprehnali, pretože pritvrdé pneumatiky prichádzajú o svoje jazdné vlastnosti.

Ušetrite na tepovaní a umývaní
Ak radi chodíte na výlety do prírody alebo vozíte v aute svojho domáceho miláčika, často musíte auto vysávať, tepovať a umývať. Ak chcete obmedziť tieto náklady, pomôžu vám gumené koberce do auta, ktoré miesto tepovania iba vystriekate záhradnou hadicou alebo vyprášite. Ako ochrana pred chlpmi vášho psa či iného zvieraťa poslúži špeciálny poťah na zadné sedadlá, ktorý tam gumou upevníte a keď je veľmi znečistený, vyprášite ho a operiete.

Nevozte v kufri zbytočnosti
Takmer každý vodič to pozná – po pol roku otvoríte kufor a tam nájdete neskutočné množstvo zbytočností, o ktorých ste ani nevedeli, že ich vozíte. Dokopy to pokojne môže byť aj 20 či 30 kg, ktoré vláčite stále so sebou. To, že ich nevidíte, neznamená, že vaše auto to necíti. Zbavte sa tohto zbytočného závažia a znížte spotrebu.

Vypínajte motor
Starý mýtus hovorí o tom, že ak budete niekde s autom stáť, je pre vás výhodnejšie nechať motor bežať, ako keby ste ho mali vypnúť a znovu naštartovať. Samozrejme toto je iba mýtus, ktorý sa objavuje ešte aj dnes. Veď tie najmodernejšie autá majú zabudovaný systém, ktorý vám vypne motor aj vtedy, ak stojíte 5 sekúnd na križovatke. Lebo ušetríte. Takže ak sa chystáte stáť niekde dlhšie ako 20 sekúnd, oplatí sa vám motor skutočne vypnúť.

Jazdite predvídavo
Už na kurzoch v autoškole vás učili jazdiť predvídavo – zaradiť neutrál, keď ste sa blížili ku križovatke, nerozbiehať sa tak, aby pískali pneumatiky, keď budete musieť o pár desiatok metrov prudko brzdiť. Spomeňte si na tieto rady a opäť ich zaraďte do svojho vodičského repertoáru a nezabudnite aj na brzdenie motorom, toto všetko vám pomôže znížiť spotrebu.

Kupujte repasované diely
Keď potrebujete nahradiť nejaký autodiel, nemusíte kupovať hneď nový, skúste sa poobzerať po repasovanom. Vďaka repasovaným náhradným dielom môžete ušetriť aj viac ako polovicu nákladov v porovnaní s nákupom nových. A ako sú na tom s kvalitou? K repasu sa dostanú len tie diely, ktoré sú v naozaj dobrom technickom stave a ich kvalita je porovnateľná s novými súčiastkami.

TEXT/FOTO -Seocentrum-