vzpTrnavská automobilka PSA Groupe Slovakia, ktorá zamestnáva viac ako 3 500 ľudí, patrí medzi najmodernejšie výrobné centrá francúzskeho automobilového koncernu. Svoju výrobu rozbehla na Slovensku v roku 2006 a jej prevádzky ako lisovňa či lakovňa, ale aj zvarovňa patria medzi vysoko automatizované. Vo zvarovni pracuje 625 robotov, závod ich zaobstaral od dvoch dodávateľov - nemeckého a japonského.


Účelom automatizácie pracovného procesu vo výrobe všetkých našich typov vozidiel je predovšetkým znižovanie počtu ťažkých, fyzicky náročných pracovných postov pre operátorov na minimum, zvyšovanie bezpečnosti pri práci a zvyšovanie kvality konečného produktu pre zákazníkov. Uviedol to pre TASR hovorca trnavského závodu Peter Švec. "Jedným z posledných projektov tohto druhu je tzv. full kitting, ktorý sme rozbehli v roku 2015 na prevádzke montáž. Cieľom je modernizácia logistických tokov na okraji výrobnej linky, uvoľňovanie priestoru pre pohyb operátorov pri výrobných postoch a zamedzenie rizika prípadnej chybovosti," dodal hovorca.
V roku 2015 vyrobila trnavská automobilka PSA Groupe Slovakia viac ako 303 000 vozidiel. Išlo o medziročný rast 19 %. Odhad na rok 2016 bol 290 000 vozidiel, no pre vysoký dopyt po vozidlách sa zvýšil na 315 000 vozidiel, čo je 4-% medziročný rast. V Trnave sa aktuálne vyrába Peugeot 208 a Citroën C3 Picasso. V apríli 2015 oznámil koncern ďalšiu investíciu vo výške 80 miliónov eur do úplne nového modelu Citroën, ktorého výroba sa rozbieha. Celková investícia koncernu na Slovensku už presiahla jednu miliardu eur.
Automobilka v Trnave stabilne dáva aj s nepriamymi pracovnými pozíciami prostredníctvom svojich dodávateľov prácu celkom takmer 10 000 ľuďom. V rámci ochrany životného prostredia od júna 2012 nevyviezla na skládku ani kilogram odpadu. Trnavský závod patrí v spotrebe energií na vyrobené vozidlo medzi najlepšie automobilky Európy.

Zdroj: TASR