obr1Spoločnosť Kia Motors Slovakia úspešne odštartovala sériovú výrobu už štvrtej generácie modelu Kia Sportage, ktorý absolvoval svoju európsku premiéru na tohtoročnom autosalóne vo Frankfurte. Jeho prvá generácia sa vyrábala v juhokórejskom závode Hwasung od roku 1993. Nasledujúce dve generácie, tohto u zákazníkov veľmi obľúbeného športovo-úžitkového modelu, boli produkované už aj v jedinom európskom závode značky Kia v Tepličke nad Váhom.


Druhá generácia vozidla Kia Sportage schádzala z výrobných liniek závodu Kia Motors Slovakia od júna 2007 do mája 2010. V tomto období opustilo brány slovenského závodu viac ako 100 000 kusov tohto modelu. Tretia generácia vyrábaná v rokoch 2010 – 2015 zaznamenala u európskych zákazníkov okamžitý úspech. Počas piatich rokov si získala srdcia takmer 800 000 zákazníkov, pričom najväčšej obľube sa tešila medzi vodičmi v Rusku, Veľkej Británii a Nemecku.

obr4a
obr3
obr2a


Bližšie informácie o spustení výroby nového modelu a výrobné výsledky automobilky za rok 2015 prinesieme v novoročnom vydaní časopisu Strojárstvo/Strojírenství.

TEXT KMS FOTO Michal Múdrý